Görme engellilere deprem eğitimi

Görme engellilere deprem eğitimi

Kadıköy Belediyesi'nden görme engelliler için deprem eğitimi

Kadıköy Belediyesi ‘Belediye Arama Kurtarma’ ekibi (BAK Kadıköy) tarafından görme engelli vatandaşlar için yangın, deprem gibi afetler sırasında neler yapmaları ve yapmamaları adına eğitim verildi.

Görme engellilerin deprem deneyim odasında 7.2 büyüklüğündeki İzmit depreminin bir benzerini tecrübe etti, 5D sinema teknolojisiyle hazırlanan filmin su, titreşim ve sesten oluşan eğitim bölümünden yararlandı.

Eğitime Bakırköy’den geldiklerini ifade eden görme engelli Ayşe Terziören,“Her insanın özellikle de engellilerin böyle bir eğitim almasını çok istiyordum. Bu eğitimler çok faydalı oluyor. Hem daha çok bilinçleniyoruz, hem yanlışlarımızı düzeltiyoruz. Ne yapacağımızı bilsek de insan başına gelmeden bilemiyor. Burada uygulamalı şekilde olması, bizim için çok büyük bir avantaj. Mesela panik olmak yerine doğalgazı kapatmak gerektiğini öğrendik. Deprem gerçekten olduğunda ne yapacağımız az çok biliyoruz.” dedi.

GÖZDER (Görme Özürlüler Derneği) Başkanı Ali Varlık ise “Şu ana kadar bu bilgilerden habersizdik. Bugün eğitimini de aldık. 6.5, 7.3 büyüklüğünde deprem olsa ilkyardım çantasında neler olması gerektiğini, deprem anında neler yapılması gerektiğini artık öğrendik. Deprem olacak gibi depreme hazırlanmamız gerekiyor.”

1999 Marmara Depremine evinde yakalanan Ramazan Cömert ise 2 saatlik tatbikat sonrası şöyle konuştu: “1999 depreminde yüksekte duran televizyonu tutmaya çalışmıştım. Bugün kendimi koruma yöntemlerini öğrendim. Bu eğitimlerin yurt genelinde yaygınlaşması gerekiyor. Evimde depreme yönelik bir düzenleme yapmamıştım ama bu dakikadan itibaren daha etkin bir şekilde hayata geçireceğim. Önce kendimi sonra da çevremi depreme karşı bilinçlendirip daha bilinçli hareket edeceğim” dedi.