İstanbul Kartal Belediyesi kartallıların güvenli barınması için çalışıyor

İstanbul Kartal Belediyesi kartallıların güvenli barınması için çalışıyor

Kartal Belediyesi, yurttaşlara ve etrafa tehlike arz eden metruk binalar ile 6306 Sayılı Afet Rizikosu Altındaki Alanların Dönüştürülmesi İle ilgili Yasa uyarınca rizikolu yapı raporu alınan binaların felaketinde 100’lü rakamlara erişti

Kartal Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri tarafından son bir senede yapılan hummalı çalışmaların neticesi mevzubahis binaların felaketi gerçekleştirilerek olası faciaların önüne geçildi.

Yapılan felaketlerin Kartal Belediyesi'nin öz kaynakları ile Fen İşler Müdürlüğü tarafından yapılmasıyla, tahmini felaket bedeli olarak 4 milyon liralık tasarruf sağlandı. Yıkımı gerçekleşen toplam 101 rizikolu ve metruk binalardan 22’sinin yıkımı ise yeniden Kartal Belediyesi’nin teşebbüsleri ile bina sahipleri tarafından gerçekleştirildi.

Kartal Orhantepe Semti’nde geçtiğimiz sene gerçekleşen yıkımın hemen peşinden olası faciaları engellemek isteyen Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in liderliğiyle Kartal’da metruk ve 6306 Sayılı yasa dahilinde boşaltılmış binalara karşı sanki savaş açıldı. İstanbul Valiliği ve Etraf Şehircilik Bakanlığı’nın metruk ve rizikolu binaların bir an önce yıkılması konusunda yazılarının hemen peşinden harekete geçen Kartal Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri Kartal’da 101 rizikolu ve metruk binanın felaketini gerçekleştirdi.

69 rizikolu bina yıkıldı

Hem asayiş hem de etraf sıhhati açısından, bilhassa de çocuklar için büyük tehlike oluşturan metruk yapıların ve rizikolu binaların felaketi için sahiplerine bildirim gönderen Kartal Belediyesi, 6306 Sayılı Afet Rizikosu Altındaki Alanların Dönüştürülmesi İle ilgili Yasa uyarınca rizikolu yapı raporu almış 69 binadan 57’sinin felaketini gerçekleştirdi. Felaketler için legal müddetler dikkate alınırken, geriye kalan 12 yapı da Kartal Belediyesi’nin teşebbüsleri ile sahiplerince yıkıldı.

32 metruk yapı yıkıldı

Kartal’da en çok yakıntı edilen konulardan biri olan metruk yapılaria alakalı sıkı bir çalışma yapan Kartal Belediyesi, son 1 yılda 32 metruk yapıyı yıktı. İçlerinde pek çok asayiş olayının yaşandığı istikametinde ihbarlar yapılan ve çevre sakinlerine büyük mesele yaratan metruk binalar ile alakalı harekete geçen Kartal Belediyesi ekipleri, 32 metruk binanın yıkılmasını sağladı. Bu kapsamdaki binalardan 22 tanesi Kartal Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri tarafından yıkılırken, 10 bina da sahipleri tarafın yıkıldı.

101. yıkım Hürriyet Semti’nde meydana geldi

Felaketlerin gerçekleştiği son 3 adres Yakacık Çarşı Semti Melike Sokak, Hürriyet Semti Tılsım ve Sarp Sokaklar oldu. Her 3 adresteki metruk binalar Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri tarafından yıkıldı. Felaketler esnasında toz çıkmaması için basınçlı su kullanıldı ve zabıta ekipleri tarafından güvenlik tedbiri alındı. Hürriyet Semti'ndeki felaket ise 101. felaket olarak kayıtlara geçti.

Kartal Belediye Başkanlığı’nın; 6306 sayılı yasaya göre rizikolu yapı raporu almış ancak legal müddet içinde yıkılmamış binalar ile sahipleri tarafından ilgilenilmeyen metruk binaların felaketlerine önümüzdeki dönemde de devam edeceği öğrenildi. Tehlike arz eden veya asayiş meselelerine sebep olan, çevre sakinlerinin de sorun yaşamasına kapı aralayan bu tür binaların yıkımı için yurttaşlar 444 4 578 numaralı Komşu İletişim Merkezi’ni arayabiliyorlar. Burada oluşturulan kaydın ardından ihtiyaç duyulan işlemler başlatılabiliyor.