İstanbul’da ulaşımın yeni yol haritası

İstanbul’da ulaşımın yeni yol haritası

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İETT Genel Müdürlüğü’nün 2020 Bütçe ve Performans Programı hakkındaki meclis oturumunda Cumhuriyet Halk Partisi grubu adına söz alan İBB Meclis üyesi Birkan Birol Yıldız, raylı sistemlerin İstanbul ulaşımındaki payının yüzde 45’ler seviyesine ulaştırılacağını açıkladı.

601 metrobüsün tamamına takılan yeni “telemetri” sistemi sayesinde kazaların en aza indirilmesinin hedeflendiğini belirten Yıldız, şoför kaynaklı kazaların minimum seviyeye indirileceğini ve metrobüs yolculuklarının daha güvenli bir şekilde gerçekleşeceğini vurguladı.

Yeni alınacak yerli üretim metrobüslerle mevcutların yarısının yenileceğini ve mevcut yolcu kapasitesinin yüzde 30 arttırılarak metre kareye düşen yolcu sayısının 9’dan 7’ye düşürüleceğini ifade eden Birkan Birol Yıldız, ayrıca metrobüs hattının ters şeritten işlemesine son verilip fiziki genişliklerin yeterli olduğu istasyonlarda iniş ve biniş peronlarının ayrılarak seyahat süresinin azaltılacağını bildirdi.

Bozulan otobüslerin tamirinde İETT Bakım Denetim personeli dışında, Makine Mühendisleri Odası’ndan hizmet satın alınacağını açıklayan CHP’li Meclis Üyesi Yıldız, bu sayede, bozulan otobüslerin tamirinde, kalifiye personel sorunu, eğitimsiz ustaların çalıştırılması, uzun tamir süreleri ve sefer sayılarının aksaması gibi sorunların bertaraf edileceğini söyledi.

İETT personel giderlerinin toplam bütçenin %48’ine ulaşması nedeniyle yeni personel alınamadığını ifade eden Yıldız, yaygınlaştırılmasını düşündükleri “işlettirme modeli” ile personel teminini yüklenici karşılayacağı için ayrıca her yıl 127 milyon TL tasarruf sağlanacağını vurguladı.

İETT araçlarının teknik donanımında da iyileştirmeye gideceklerini belirten Yıldız şunları söyledi: “İETT’ye bağlı 3070, Otobüs AŞ’ye bağlı 930, Özel Halk Otobüsü işletmesine bağlı 2 bin 154 aracın her birinde 9 ile 11 arasında değişen teknolojik donanım mevcuttur. Bazı araçlarda aynı işi gören 4 GPS yani küresel konumlama cihazı takıldığı tespit edilmiştir. Buna rağmen araçlardan konumlama bilgisi sağlıklı alınamamakta, bu cihazların pek çoğu çalışmamaktadır.”

MOBİETT uygulamasının da yenilenmesinin tamamlanmak üzere olduğunu açıklayan Yıldız, bu sisteme entegre edilecek Akıllı Baston (WeWalk) Projesi ile “görme engelli vatandaşlarımızın evlerinden otobüs duraklarına kadar sorunsuz bir şekilde ulaşması hedeflenmektedir” dedi.

İETT çalışanları, meclis üyeleri ve kurdukları “ulaşım çalışma masası” aracılığı ile vatandaşlardan gelen şilasyet ve önerileri bir merkezde topladıklarını belirten CHP İBB Meclis Üyesi Birkan Birol Yıldız, dünya metropolleri arasında 24 saat yaşayan bir kent olarak öne çıkan İstanbul’un ulaşım ağını raylı sistemleri merkeze alarak yeniden düzenleyeceklerini açıkladı.

YURT HABER