İzmir Buca Metrosu dünyaya duyuruldu

İzmir Buca Metrosu dünyaya duyuruldu

İzmir tarihinin en büyük yatırımı olarak bilinen Üçyol - Buca Metro projesinin genel ihale duyurusu Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın web sitesinde yayımlandı.

Uluslararası ihalede, önerilerin istenmesi ve bu sene ikinci yarısında inşaatın başlaması tasarılanıyor.

Üçyol - Buca Metro projesinin genel ihale duyurusu Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) web sitesinde bir gün evvel yayımlandı. Genel duyuru yapım işine talip olabilecek dünyadaki tüm firmaların projeden haberdar olmasını ve ihaleye hazırlanmalarını sağlıyor.

Bundan sonraki süreçte, önerilerin alınması için altı ay içinde ayrı bir ihale tertip edecek ve kazanan firma belirlenecek. İnşaatın ise bu sene ikinci yarısında başlaması tasarılanıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile EBRD geçtiğimiz Aralık ayında 80 milyon avroluk finansman yetkilendirme sözleşmesi imza atmıştı.

İzmir tarihinin en büyük yatırımı

Üçyol - Buca Metrosu İzmir tarihinin en büyük yatırım projesi olacak. Projeyi İzmir Büyükşehir Belediyesi özkaynaklarıyla yapacak. Derin tünel tekniğiyle açılacak hattın uzunluğu 13,5 kilometreyi bulacak. Üçyol ile başlayan ve 11 istasyondan oluşan hem de sırasıyla Zafertepe, Bozyaka, General Asım Gündüz, Şirinyer, Buca Belediyesi, Kasaplar, Hasanağa Bahçesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Koop ve Çamlıkule istasyonları yer alacak.

Buca Metrosu, F. Altay-Bornova arasında çalışan metro hattı ile Üçyol İstasyonu'nda; İZBAN hattı ile de Şirinyer İstasyonu'nda buluşacak. Bu projenin en büyük özelliklerinden biri de “sürücüsüz metro” olması.

Atölye ve bakım binası da yapılacak

Proje dahilinde 80 bin metrekare kapalı alana sahip bakım atölye ve depo binası da yapılacak. İki katlı tasarlanan binada, alt kat geceleme, üst kat ise araç bakım ve onarım katı olarak kullanılacak. Üst katta ayrı olarak yönetimsel bürolar ve personel kullanım alanları da bulunacak.