İzmir Kültürpark'ın nostaljisi yeniden canlanıyor

İzmir Kültürpark'ın nostaljisi yeniden canlanıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kültürpark’taki Ada ve Göl Gazinoları'nın restorasyonuna başlıyor.

İzmir ve Türkiye'nin kültür ve sanat geçmişinde ehemmiyetli bir yere sahip tarihsel mekanlar rölöveleri alınarak aslına uygun bir şekilde restore edilecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir’in şehir hafızanına sahip çıkmaya devam ediyor. Büyükşehir 1930’lu senelerden günümüze, İzmir ve Türkiye’nin fuarcılık, kültür ve sanat tarihinin en ehemmiyetli mekanlarından biri olan Kültürpark’taki gazinoları emeline uygun olarak tertip etmek için harekete geçti. Kentin sembolü Kültürpark'ı iyileştirme çalışmaları dahilinde, Kasım ayında tahliye işlemleri biten Ada ve Göl gazinolarının onarım çalışmaları başladı.

İzmir’in kültürel kalıtında ehemmiyetli bir yere sahip Ada ve Göl gazinoları yıkılmayacak, vakit içerisinde hasar gören tarihi mekanlar aslına uygun bir şekilde restore edilecek. Restorasyon çalışmaları bitirdikten sonra iki yapı da tarihi kimlik ve karakterlerine yaraşır şekilde işlevlendirilerek hizmet vermeye devam edecek.

Editöre Not:

İzmir'in sanat kalıtı

Kuruluşları, dönemin Belediye Başkanı Behçet Uz’un İzmir yangınında tahrip olan bölgeye uluslararası bir fuar alanı kurulması tasarınına kadar uzanan Ada ve Göl gazinoları, İzmir’in kültür sanat tarihinde ehemmiyetli bir yere sahip. Yalnızca İzmir’in değil Türkiye’nin en ehemmiyetli sanatsal faaliyetlerinin yürütüldüğü bu tarihsel mekanlar, birbirinden tanınmış sanatçıları ağırladı, bir dönemin hafızanında izler bıraktı.

Tarihi sanki bir yıldızlar geçidine sahne olan İzmir Fuarı’ndaki gazinolarda yüzlerce sanatçı bulundu. Zeki Müren, Müzeyyen Senar, Tanju Okan, Muazzez Abacı, Amaç Sayın, Moğollar, Ajda Pekkan İbrahim Tatlıses, Gönül Yazar, Sulh Manço, Cem Karaca gibi sanatçıların verdiği tarihi konserlerin dışında, İsmail Dümbüllü, Nejat Uygur, Sadri Alışık, Zeki Alasya – Metin Akpınar gibi isimler de unutulmaz tiyatro gösterilerine de Fuar hane sahipliği yaptı. Ada ve Göl gazinoları İzmir’in bir hayli tarihi sanat gecesindeki bellek mekanları olarak şehir hafızanındaki yerlerini aldı.