Kartal Belediyesi’nden Anaokulu Talebelerine Manalı Eğitim

Kartal Belediyesi’nden Anaokulu Talebelerine Manalı Eğitim

Kartal Belediyesi ‘Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası’ dolayısıyla manalı bir etkinlik tertip etti.

Kartal Belediyesi Anaokulu Müdürlüğü ve Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü tarafından 7 – 14 Ocak ‘Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası’ dolayısıyla manalı bir etkinlik tertip etti. Kartal Belediyesi’ne bağlı 15 kreşte değişik günlerde gerçekleştirilen etkinlikte, minik talebelere önce farkındalık eğitimi verildi, verilen eğitimin hemen peşinden da drama yolu ile görme engellilerin nasıl hissettiği ve bu konuda neler yapabilecekleri gösterildi.

Türkiye’de bir ilk olan ve yalnızca alerjik rahatsızlığı bulunan çocukların kabul edildiği Mevhibe İnönü Alerjik Çocuklar Kreşi’nde de gerçekleşen eğitimde, çocukların gözleri bantlandı. Bu sayede görme yetileri kısa bir müddet engellenen çocuklara arkadaşları yardımcı olurken sırayla her çocuk, görme engelli fertlerin neler yaşadığını tecrübeledi.

Engelli fertler ile ilgili çocuklarda farkındalık yaratmak ve ileriki yaşlarda daha duyarlı fertler olmalarını sağlamak isteyen Kartal Belediyesi, bünyesinde faaliyet gösteren 15 kreşte eğitim alan çocuklara yönelik geliştirdiği eğitim programını, 5-6 yaş aralığındaki miniklerle gerçekleştirdi. Program kapsamına miniklere, engelliler konusunda hazırlanan iki çizgi film izletildi.

Eğitiminin hemen peşinden drama uygulamasına geçilerek çocukların görme engelli fertlerin yaşadıkları zorluklar ile ilgili empati kurmalarını sağlamak emeliyle, onlara, göz bantları dağıtıldı. Sırayla gözleri kapatılan çocuklara diğer arkadaşları yardımcı olmaya çalıştı. Mevzubahis eğitimle çocuklara sokakta beyaz baston ile yürüyen engelli fertlere nasıl yardımcı olabilecekleri anlatıldı. Eğitimin son bölümünde ise çocuklar, ‘Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası’ ile alakalı duygu ve düşüncelerini boya kalemlerini kullanarak kâğıda yansıttı.

Kartal Belediyesi ailesi olarak engelli fertlerin sosyal hayatta daha özgür bir şekilde var olabilmeleri emeliyle ehemmiyetli projeler üzerinde çalıştıklarını belirten Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, konuşmasını şöyle sürdürdü: ”Bir yandan bu projeler üzerinde yoğunlaşırken, bir yandan da çocuklarımızdan başlayarak toplumun tüm kesimlerinin engelli fertlere yönelik farkındalığını artıracak çalışmalarda bulunuyoruz. Bunun dışında kalan vakitlerde, kendileriyle birebir iletişim kuruyor, dirsek temasımızı sürdürüyoruz. Sadece görme engelli kardeşlerimiz için değil, Kartalımızda yaşayan ve rastgele bir engeli bulunan kardeşlerimiz için de Kartal’ı engelsiz bir kent yapma çalışmalarımız devam edecek. Bir yandan da farkındalık eğitimlerimizi sürdüreceğiz. Emelimiz engelli komşularımızın hayatlarını kolaylaştırırken, okullarda verdiğimiz eğitimlerle de zihinlerdeki engelleri kaldırmak.”