Türkiye’de bir ilk: Muratpaşa’da dijital demokrasi dönemi başlıyor

Türkiye’de bir ilk: Muratpaşa’da dijital demokrasi dönemi başlıyor

Antalya’da Muratpaşa Belediyesi, çok kısa bir müddet sonra çevrimiçi olacak www.komsumeclisi.com üzerinden Türkiye’nin ilk dijital demokrasi tecrübesini hayata geçirmeye hazırlanıyor. Artık internet ortamında online olan tüm kaza sakinleri, Muratpaşa’nın meselelerine analiz eder üretip kentin geleceğine istikamet verecek

İnternet ile başlayan ve yeni medyanın değişik şekilleriyle devam eden dijitalleşme eğilimi, geleneksel yapıları değiştirip dönüştürürken Antalya’da Ümit Uysal başkanlığındaki Muratpaşa Belediyesi, kelimenin gerçek manasıyla katılımcı demokrasi döneminin kapısını aralıyor. İlçe sakinlerini sadece seçimlerde rey kullanan yurttaş değil kent idaresine ve karar alma süreçlerine katılan, tartışan, ortaklarda buluşan ve kamusal iyiye erişmeye çalışan aktif yurttaşlar haline getirmeye odaklanan uygulama, kısa bir vakit sonra çevrimiçi olacak www.komsumeclisi.com üzerinden çalışacak.

Türkiye’nin ilk dijital demokrasi tecrübesinde, Muratpaşa’da ikamet eden herkes şehir idaresine direk katkı sunacak, şehrin ortak hayatını ilgilendiren konular oylamaya sunulacak. Türkiye’nin ilk dijital demokrasi platformu Komşu Meclisi’nde, Muratpaşa’nın 55 semtinin ismini taşıyan Semt Meclisleri,  oylamaya sunulacak konuların tartışılmasını sağlayan Komşu Formu, vatandaşların kendi projelerini iletecekleri Bir Fikrim Var bölümü bulunuyor. Muratpaşa İlçesi’nde resmi olarak ikamet edenlerin doğal azası olduğu Komşu Meclisi’nde 13 yaş ve üzeri herkes oy kullanabilecek.

Belediye Başkanı Ümit Uysal, Komşu Meclisi çalışmasının temellerinin 5 yıl önce bir iletişim ve yönetişim projesi olan Turunç Masa’yla başladığını söyledi. Başkan Uysal, “Komşularımızla karşılıklı iletişimi ve etkileşimi öngören katılımcı idare anlayışımızı Komşu Meclisi ile geliştirmek ve bir demokrasi kültür haline getirmeyi amaçlıyoruz. Komşu Meclisi ile Muratpaşa’mızda ortak iyiliği, Muratpaşalılık şuurunu, komşu duyarlılığını, biz dilini, geleceği beraber kurgulama heyecanını yükseltmek, şehrimizin ortak mutluluğunu arttırmak istiyoruz” dedi.  

Başkan Uysal, yakında çevrimiçi olacak www.komsumeclisi.com sitesine Muratpaşalılar TC kimlik numarasıyla aza olabileceklerini söyledi. Oylama yapmak ve görüş bildirmek için Muratpaşa’da ikamet etme koşulu arandığına dikkat çeken Başkan Uysal, sistem TC Kimlik numarası üzerinden adres bilgisi doğrulaması yaptığını da sözlerine ilave etti.