
Antalya Ulaşım Çalıştayı yapıldı
Antalya Büyükşehir Belediyesi, kent içi ulaşım sorunlarına kalıcı ve sürdürülebilir çözümler getirmek için ‘Antalya Ulaşım Çalıştayı' düzenledi.
Büyükşehir Belediyesi, 7 ilçeyi kapsayan Ulaşım Ana Planı'nın 19 ilçenin tamamını kapsayacak şekilde revize edilmesi, kent içi trafiğin rahatlaması ve toplu ulaşım gibi konularda ilgili odalar ve STK'larla birlikte 'Antalya Ulaşım Çalıştayı' düzenledi.
‘ULAŞIM KONUSUNU ÖNEMSİYORUZ’
Antalya’da ulaşımın A’dan Z’ye masaya yatırıldığı geniş katılımlı Antalya Ulaşım Çalıştayı’nın açılışında konuşan Başkan Muhittin Böcek, “Antalya’da yerli ve yabancı turistlerle birlikte yaklaşık 25 milyon insana hizmet vermeye çalışıyoruz. Ortak akılla yönetmeye çalıştığımız kentimizde paydaşlarla birlikte çözüm üretmeye çabaladığımız konular arasında ulaşım son derece önemli bir yere sahip. Ulaşım Master Planı daha önce 7 ilçemizde vardı. Şimdi 19 ilçemizi kapsayacak şekilde yapılmasıyla ilgili toplantılarımız hızla devam etmekte. Bu anlamda çalıştayımızın sonuçlarının ulaşıma ve tüm Antalyamıza hayırlı sonuçlar getirmesini diliyor, katkı koyan herkese teşekkür ediyorum” dedi.
ULAŞIMI YÖNETMEK ÖNEMLİ
Çalıştayın birinci oturumunda Orta Doğu Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ela Babalık, “Kentsel Ulaşım Planlaması: Çağdaş Yaklaşımlar, Evrensel Planlama İlkeleri, Dünya ve Türkiye Örnekleri” başlıklı bir sunum yaptı.
Ulaşım planlamasında çağdaş yaklaşımları, evrensel planlama ilkelerini dünya ve Türkiye’den örneklerle anlatan Babalık, ulaşıma sadece yatırım yapmanın değil, ulaşımı yönetmenin de çok önemli olduğunu vurguladı.
İNANMIŞ BAŞKANLARA İHTİYAÇ VAR
“Kent İçi Ulaşıma Farklı Yaklaşan, Fark Yaratan Belediye Başkanları” konulu sunumuyla dünyadan ve Türkiye’den örnekler veren Dr. İsmail Hakkı Acar, toplu ulaşımı teşvik etmenin önemine değindi.
Hareketlilik ve trafiğin iki farklı başlık olduğunu vurgulayan Acar, “Ulaşımın doğru çözülmesi halinde trafik sorunu da ortadan kalkacaktır. Bunu yapmış şehirler ve başkanlar var. Buna inanmış başkanlara ihtiyacımız var. Kent içi yolları genişletmek ve katlı kavşaklar inşa etmek trafik sorununa çözüm getirmez” diye konuştu.
TOPLU ULAŞIM İYİ YÖNETİLMELİ
‘Akıllı Kentler ve Ulaşım’ başlıklı bir sunum yapan Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Ceylan ise gelişmiş bir ülkenin fakir insanların araba kullandığı değil, zengin insanların toplu taşıma kullandığı yerler olduğunu dile getirdi.
Antalya’nın toplu taşıma ve servis kullanımı açısından iyi bir noktada olduğunu vurgulayan Ceylan, “Antalya’da yaya oranı yüzde 30. Eğer Antalya’da toplu ulaşım kullanımı iyi yönetilebilirse rakamlar iyi. Bunu iyi korumak ve düşüş eğilimine geçirmemek gerek” ifadelerini kullandı.
ÇALIŞTAY YOL GÖSTERİCİ OLACAK
Çalıştayın bundan sonra Antalya’da yapılacak çalışmalara ışık tutması temennisinde bulunan Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Deniz Filiz ise Antalya’da toplu ulaşım kullanımını rakamlarla açıkladı. Antalya’da tramvay ve otobüsle günde 410 bin yolcu taşındığını anlatan Filiz, bu rakamı yükseltmek için çalıştaydan çıkacak görüş ve önerilerin yol gösterici olacağını vurguladı.
TONGUÇ ULAŞIM ANA PLANINI ANLATTI
19 ilçesini kapsayacak şekilde hazırlanmakta olan ulaşım ana planı hakkında bilgi veren Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Nurettin Tonguç, 2020 itibariyle Antalya Ulaşım Ana Planı güncelleme çalışmalarının başladığını söyledi. Tonguç, planda yer alan kavşak ve katlı kavşak gibi düzenlemelerinin tartışmaya açılacağını söyledi. Çalıştayın öğleden sonra gerçekleşen ikinci oturumunda ise ‘Antalya İli Ulaşım Problemleri ve Çözüm Önerileri’ konulu arama toplantısı gerçekleştirildi.