Bafa Gölü nefes aldı

Bafa Gölü nefes aldı

Türkiye'nin önemli kuş cennetlerinden ve tatlı su balıkçılığı merkezlerinden Bafa Gölü'nde canlı yaşamı kanal açma çalışması ile normale döndü.

Büyük Menderes Nehri’nin taşıdığı alüvyonlarla dolma noktasına gelen ve Bafa Gölü’ne can suyu veren kanal açıldı. Kanalın açılışı ile göldeki canlı yaşamı yeniden dengeye kavuşurken, kanalı kullanarak gölde balıkçılık yapan Serçin Mahallesi halkı da durumdan memnun.

Türkiye'nin önemli kuş cennetlerinden biri olan Bafa Gölü kıyısındaki, Söke’ye bağlı Serçin Mahallesi sakinleri geçimlerini büyük oranda balıkçılık ile sağlıyor. Serçinlilerin göl ile bağlantısını sağlayan kanal, son yıllarda Büyük Menderes Nehri’nin taşıdığı alüvyonlarla dolma noktasına gelmişti.

Bafa Gölü’ne can suyu veren kanalın dolması ile birlikte balıkçılar teknelerini güçlükle göle ulaştırmaya başladı. Aynı zamanda nehrin getirdiği alüvyonlarla tıkanan kanal, gölde canlı yaşamını da zorlaştırdı.

Mevcut durumu Aydın Büyükşehir Belediyesi Başkanı Özlem Çerçioğlu ile paylaşan Serçin Muhtarı Mustafa Çay, kanalın açılması için talepte bulundu.

Yüzer ekskavatörün kanalda ilk kepçeyi vurmasıyla, alüvyonlu toprakla sığlaşan kanalda derinleştirme çalışması başlatıldı. Yapılan çalışma ile 1 km’lik alan tarandı ve 2 metre su derinliği oluşması amaçlanarak, hızlı ve etkin bir çalışma ile kanalda bir yol oluşturuldu. Aydın Büyükşehir Belediyesi Denizcilik Daire Başkanlığı’nın çalışmasıyla hem balıkçılar, hem de göldeki canlı yaşamı için normale dönüş sağlandı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Serçin Mahalle Muhtarı Mustafa Çay, “Burası tabiat parkı, sadece insanların değil canlıların da sıkıntısı vardı, çünkü su giriş çıkışı neredeyse bitmişti. Oksijen taşınmadığı için göldeki canlılarda yaşam savaşı verir olmuştu. Neredeyse Bafa Gölüne bypass yapılmış oldu, can verildi” dedi.

Muhtar Çay başka mahallelerin de bu kanaldan göle ulaşarak geçimini sağladığını belirterek, “Gölle halkın iletişimi kesildi, sandalları sırtımızla çekmeye başlamıştık. Şimdi gelinen noktada su seviyesi epey aşağıya indi. Bu günlük değil, yıllar boyu hatırlanacak bir çalışma oldu” diye konuştu.

Balıkçı Yusuf Gündüz de yapılan çalışmayla büyük bir sorundan kurtulduklarını belirterek, şunları söyledi: “50 yıldır balıkçılıkla uğraşıyoruz. Yıllardır bu sorunları zaman zaman yaşıyoruz. Özlem başkanımızın sayesinde artık rahata kavuşacağız. Kendisine ve çalışanlarına teşekkür ederiz.” (ANKA)