Başkan Gümrükçü: Çöp kokusu ile yaşamak istemiyoruz!

Başkan Gümrükçü: Çöp kokusu ile yaşamak istemiyoruz!

Çiğli Belediye Meclisi'nde Harmandalı'daki çöp tesisi hakkında konuşan Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Bergama, Ödemiş ve Menderes çöp tesislerinin açılması ile Harmandalı üzerindeki yükün kalkacağını söyledi.

Çiğli Belediyesi Eylül ayı olağan meclisi Belediye Başkanı Utku Gümrükçü önderliğinde gerçekleştirildi. Meclisin gündeminde Harmandalı’daki çöp ve koku sorunu, yüksek su faturaları vardı.

Gümrükçü meclisin açılış konuşmasında 30 Ağustos, 1 Eylül ve 9 Eylül ile ilgili olarak temennilerde bulundu. Temennilerin ardından meclis gündemine geçildi.

BOZTEPE: ÖNCELİKLE ÇÖP ARABALARININ GÜZERGAHI DÜZENLENSİN
Mecliste ilk sözü AK Parti Grup Başkan Vekili Hüsnü Boztepe aldı. Boztepe, çöp, koku ve yüksek su faturaları üzerinden bir konuşma yaptı. Boztepe, “Son 2-3 aydır Çiğli’de katı atık bedelleri ile ilgili korkunç faturalar geliyor. 30 ilçemiz var 30 kişi beni arıyorsa 25’i Çiğli’de bu konuda okullarda çok şikayetçi… Okullar kapalı ama çok ciddi katı atık bedeli ödeniyor. Büyükşehirde de burada da bu konuyu çok dile getirdik. Harmandalı da ayrı bir sorun, orada enerji üretilse de kokuyu yine Çiğlililer çekiyor. Çöp konteynırlarından akan suların kokusu da ayrı. Bu ilçemize zarar vermekte bir artısı yok. Büyükşehir ciddi para kazanıyor. Ama bizim mecliste bir karar alarak bir adım atmamız lazım. Hiçbir ilçe çöp istemiyor. Tamamen son sistem yapılan tesisler dahi  istenmiyor. Menderes’te ayağa kalktı ama gelin görün ki başkan önemsemiyor. 1992’den beri bunu çekiyoruz, vahşi depolama yapılıyor. Ben İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi olarak Menderes çöp tesisine de aykırı oy kullandım. Grubum kabul etti ama ben buradaki sıkıntıyı biliyorum. Ödemiş ve Bergama’da da tesis yapılacak. Ancak sizden ricam en azından çöp arabalarının güzergâhının düzenlenmesi” dedi.

GÜMRÜKÇÜ: FATURALARIN YÜKSEK GELMESİNİN NEDENİ PANDEMİ DÖNEMİNDE FATURA TAHSİL EDİLEMEMESİ
Katı atık bedelleri ile ilgili olarak çokça şikayet aldıklarını belirten Başkan Utku Gümrükçü ise Başkan Gümrüçü ise “bunun muhatabı biz değiliz. Biz bütçeyi Büyükşehir’e gönderdik,  tahsilatı da İZSU yapıyor. Şöyle bir sıkıntı yaşanmış. İZSU pandemi döneminde fatura tahsil etmedi, fatura kesmedi sanırım orada almadıkları tutarları sonradan aldı. Onun yanında ekstra bir katı atık bedeli alınıyormuş bana gelen bilgi öyle. Biz kimseden katı atık bedeli almayalım gibi bir karar almadık, devlette almadı. Ama bazı yerlerden katı atık bedeli alınmamış ve şimdi alınıyormuş. İZSU’dan randevu istedik bu konuyu konuşacağız ve ben Tunç Başkan ile de bunu görüşecek ve kendisine durumu aktaracağım” dedi.

“SOYER YENİ GÜZERGAHIN TEMİNATINI VERDİ”
Çöp sorunu ile ilgili olarak gelen şikayetleri haklı bulduğunu belirten Başkan Gümrükçü, “Çöp 30 yıldır Çiğli’de gidemiyor da, Yamanlara taşımak istedik ama olmadı. Aziz Kocaoğlu’na da neyi yapamadınız dendiğinde ‘Çiğli’den çöpü taşıyamadım’ diyor. Orada artık elektrik üretiliyor ama koku bizi rahatsız etmeye devam ediyor. Şikayetler de arttı, haklılar da. Bir çöp kamyonlardan akan sular, şehir içinden geçmeleri ve kokusu. Bu üç başlıkla ilgili çalışmalar süründürüyoruz.  Çöp kamyonlarının su akıtması ile ilgili çalışma yaptık  ve  onu düzelttik. Geçen yıl Tunç Başkanla konuştuk yeni güzergahın açılacağının teminatını verdi. Hala çalışmalar devam ediyor, bir istinat duvarı yapılıyor en kısa zamanda bu sorun da çözülecek. Kokunun nedeni de çöplerin üstünün açık olması ben gittiğimde üstünü kum ile kapatıyorlardı. Yani 30 ilçenin çöpünün burada toplanması sorun,  bunun acilen çözülmesi lazım. Bergama ve Ödemiş’teki tesislerin ekim ayında açılacağının müjdesi bize verildi. Menderes’te de açılırsa çok güzel olacak. Böylece ilçemize gelen çöpün yüzde 50’si azalacak. Çöpten enerjiyi çeken makinelerin sayısı da 16’ya çıkacak ekim ayı ile beraber hem tesisin kapasitesi yükselecek hem de gelen çöp azalacak. Ama biz bu konuyu ne kadar irdelersek Çiğli için irade daha fazla ortaya konulacaktır. Biz çöp kokusu ile yaşamak istemiyoruz. Tam çöp kokusunu konuşurken İzmir’i bir koku daha sardı koku kontrol yetkisi bizde değil Çevre ve Şehircilik Bakanlığında biz, büyükşehir, bakanlık hepimiz bakıyoruz. Sorun dereler mi? Büyükşehir’in arıtma tesisi mi? Yoksa Organizede bir fabrika mı? Kaynağını bulmak için çalışmaya devam ediyoruz” dedi

CHP’Lİ MANSUROĞULLARI: VERGİ DAİRESİ İNŞAATINI SU BASTI
CHP’li Meclis Üyesi Erdal Mansuroğulları ise Çiğli’nin tapu ve vergi dairesi sorunun çözülemediğine dikkat çekti. Mansuroğllları, “Devamlı çöp sorununu konuşuyoruz. Daha çok Büyükşehir Meclisi’nde görev yapan arkadaşlarımızın bunu sorumluluk alarak dile getirmesi gerektiğini düşünüyorum. Bir vergi dairemiz yok. Vergi Dairesinin inşaatına başlandı ama 3-4 yıldır inşaat yarım kaldı, temelleri su altında kaldı. Tapu Dairemiz Alsancak’ta Gidiyorsunuz tüm bankolarda 2 çalışan biz de bir çalışan hep Çiğli’ye hizmet az geliyor. İZBAN’ın yerin altına alınması gibi birçok sorunumuz var” dedi.

AK PARTİLİ KANER: TEKRAR İHALEYE ÇIKILACAK
AK Parti Çiğli Meclisi Grup Sözcüsü Özgür Kaner ise Harmandalı’nda imar ile ilgili sorunlar olduğunu kaydetti. Kaner, “Çiğli Hastanesi  yönünde vergi dairesi çalışmasına başlandı  ama zeminde bir problem çıktı tekrar bir ihaleye gidilecek, yani vergi dairesinden  vazgeçilmedi. Tapu konusunda da bina bulundu, sadece iç düzenlemesi yapılacak, onun dışında bir sorun yok” diye konuştu.  

GÜMRÜKÇÜ: HARMANDALI’DA İMAR SORUNU ÇÖZÜLECEK
Başkan Gümrükçü de tapu konusunda ne gerekiyorsa yapılacağını ve Harmandalı’nın sorunlarının çözüleceğini vurguladı. Gümrükçü, “Biz mahkemelerin  ilçemize gelmesi için sorumluluk aldık, tapu için de alırız. Harmandalı’nda imarsız  arazilere ev yapılmış, yola bir ev yapmış ama bakmamış yolda mı kalıyor nerede kalıyor, sonra da imar barışından yararlanmış. Kazanılmış hakları da var. Kimseyi zora sokmak gibi bir derdimiz yok aksine arsalarının değerlenmesi için çalışıyoruz. Yaşadıklarını sorunları  gidermek, refah seviyelerini  daha ileri bir noktaya taşımak onlara bir borcumuzdur. Çiğli Belediyesi ön görüşmeleri yapacak vatandaş ile ve 7 yıllık imar sorunu meclisimizde çözeceğiz” dedi.

ELFİDA’NIN ADI YAŞATILACAK
Diğer yandan mecliste Evka 2 Mahallesi’nde bulunan parka ‘kelebek hastalığı’ sebebiyle hayata gözlerini yuman 13 yaşındaki Elfida Gündüz isminin verilmesine yönündeki önerge komisyonlara gönderildi. Elfida Gündüz’ün parka isminin verilmesi önergesi hakkında konuşan Başkan Gümrükçü, “ilçemizde 3 bin 250 engelli var. Yaklaşık 3 aydır Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü ekiplerimiz bu 3 bin 250 vatandaşımızın kapılarını çalarak ve Çiğli Belediyesi’nden gelerek arkadaşlarımızın ihtiyaç ve engel durumunun haritasını çıkardılar. Çiğli Belediyesi olarak artık 3 bin 250 arkadaşımızın cinsiyetini, ihtiyaçlarını, engellerini öğrendi. Bu ilçemiz için büyük bir nüfus oranını oluşturuyor.  Sosyal ve ekonomik anlamda engellilerimizi desteklemek bizim en büyük görevimiz. Kendilerini yalnız hissetmemeleri bizim için çok ama çok önemli. Bu noktada bugün büyük bir mutluluk yaşandık. Görme engelli bir arkadaşımız 9 Eylül Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği Bölümünü kazanmış onu ziyaret ettik. O şartlarda bile nasıl başarılı olunacağını göstermiş oldu. Kızımız, binlerce tercihin yapıldığı bir bölümü kazanmış. Öte yandan Elfida gibi çocuklarımız öleceğini bilerek yaşıyorlar. Bu hastalığın tedavisi yok, vücudunda oluşan o yaralar ile yaşayarak hayata veda ediyorlar. Ben belediye başkanı olduğumda Elfida beni ziyaret etti. Bana birkaç talimatı oldu, bunları da en kısa zamanda  yerine getireceğim. Elfida’nın adını paraka vererek hem adını yaşatmak hem de bu hastalığa dikkat çekmek istedik” dedi.