Belediye taş ocağı açtı, Köylüler isyan etti

Belediye taş ocağı açtı, Köylüler isyan etti

Samsun Büyükşehir Belediyesi, Kavak ilçesine bağlı Bekdemir köyünde, kamulaştırma kararını beklemeden tapulu arazide taş ocağı ve mıcır tesisi açtı. Köylülerin CİMER ve Jandarmaya şikayeti üzerine 3 ay sonra kamulaştırma kararı tebliğ edildi. Köylüler tepkili...

Samsun’un Kavak ilçesine bağlı Bekdemir köyünde Büyükşehir Belediyesi, köylülerin itirazlarına rağmen taş ocağı ve mıcır tesisi kurmaya başladı. Köylüler yıllardır tarım ve hayvancılık yaptıkları tapulu arazilerinde izinsiz yapılan bu çalışmadan şikayetçi oldular. Çalışmaların yapıldığı ve kamulaştırma kapsamında yer alan ormanlık alanda, salep bitkisi yer alıyor. Salebi sökmenin cezası 40 bin TL'yi bulurken, köylüler belediyenin iş makineleri ile alanda çalışma yaptıklarını belirttiler. 

"Bizden izin almadan at oynatıyorlar"

Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin izin almadan tapulu arazisinde iş makineleri ile çalışmalara başladığını söyleyen köy sakinlerinden Hasan Lafçı, “Son gönderdiği ‘kamulaştırma’ taahhütnamede, Samsun Valiliği onayıyla 5 Ekim 2020 tarihinde 27 bin 350 sayılı onayı ile kamulaştırma işlemlerinin yapılması encümenin 24 Eylül 2020 tarih 524 sayılı encümen kararı ile karara bağlanmıştır’ deniyor. Bizden izin almadan, sormadan burada at oynatıyorlar. Bir an önce bu çalışmaların sonlandırılmasını istiyoruz” dedi.

İş makinelerinin ceviz ağaçlarını yıka yıka köye geldiğini öne süren Lafçı, “CİMER’e yaptığımız şikayete karşılık ‘hiçbir zarar verilmemiştir, verilen zarar da giderilmiştir’ yanıtı verildi ama yol kenarındaki bütün ceviz, çınar ağaçlarımızı yıka yıka geldi” diyerek tepkisini dile getirdi.

KAMULAŞTIRMA, ÇALIŞMALARIN PEŞİNDEN GELDİ 

Büyükşehir belediyesinin yetkililerinin 21 Ekim’de köye gelerek bölgeyi ‘kamulaştırmak’ istediklerini aktaran İsa Lafçı, “İki gün sonra bize tebligat ulaştı. Tebligatın üzerindeki tarih ise 10 Ekim. Oldu bittiye getirmeye çalışıyorlar. Bizi kandırmaya çalışıyorlar. 10 Ekim’de tebligat düzenleniyor, 21 Ekim’de arabulucu geliyor, 23 Ekim’de de bize tebligat ulaşıyor” diye konuştu.

BU ARAZİLERİ VERİRSEK, BİZİM PİLİMİZ BİTMİŞTİR

Arazinin aileden kendisine kaldığını ve 60 yıldır ekip biçtiğini söyleyen köylü İsmet Lafçı, kamulaştırma kararına tepkisini şöyle dile getirdi:

"Şimdi Büyükşehir Belediyesi gelmiş, sizinle uzlaşalım, işi yokuşa sokmayın, Verirseniz verirsiniz, vermezseniz kamulaştıralım diyorlar. Biz de, yiyecek içecek başka düzenli bir arazimiz olmadığı için, bu arazileri verirsek bizim pilimiz bitmiştir. Belediye başkanı veya bu işlerle ilgili olan vatandaşlar, bu nereye kurulacaksa Allah aşkına gitsin, kurulsun ama bizim arazilerimizden çekilsin. Biz bu işi yapmasın demiyoruz, yapılsın ama uygun yerde yapılsın. Buraya gelip, göz bebeği arazinin içerisinde yapıp da bizi mağdur etmesinler."