Çeşme platformu taş ocakları için mahkemede

Çeşme platformu taş ocakları için mahkemede

Vahşi sermayenin saldırısı altında olan Çeşme Germiyanlılar bir taraftan Güral Porselen’in yağmalaması İle uğraşırken, diğer taraftan Germiyan’da ki taş ocaklarının kapatılması için mahkeme, mahkeme dolaşıyorlar. 

İzmir İdari Mahkemesinde Bugün yapılan duruşmada Çeşme, Germiyan , Baraj yanı taş ocağı ve tesislerin 6 defa mahkemece iptal edilen, ama 6 kez yeniden verilen tekrar ÇED olumlu Kararının iptali için yapıldı.  

Duruşmada Söz alan Avukat Sehrazat Mercan , dilsiz doğayı savunarak “Germiyan’dan başlayıp, nedeyse Yarımada’nın tamamı,  Dünya , Evren ve yaşadığımız pandemi ve bunların temelinde , iklim ve çevre koşullarının bu izinler sayesinde kötüye gidiyor” dedi. 

Dava  Avukatlarından Karya Mercan ise, Zeytin mevzuatını anlattı. Engin Önen, “500 yıllık Germiyan’lıyım diye söze başlayarak, köylerinin taş ocakları, RES’lar ile işgal edildiğini, köylünün yaşam hakkının yok edildiğini, köyün bu tesisler yüzünden yaşanmaz hale geldiğini vurguladı. 

Ancak en ilginç konuşmayı Germiyanlı çiftçi Şefika Kaya yaptı : mahkeme başkanına hitaben; “siz “Hurma” bilir misiniz, diye sordu, Başkan “hayır” dedi. Şefika; “Hurma, dalında olgunlaşan ve dalından koparılıp hemen yenilen bir zeytin türüdür”, demesi üzerine Başkan; “acı olmaz mı?” Diye sordu. 
Olmaz dedi Şefika Kaya ve devamla; “Bizim Yarımada’da ve Sakız Adasının bize bakan yüzünde yetişir. Ama son yıllarda hurma zeytini olmuyor, bulamıyoruz” dedi. 
Kaya’nın savunması final konuşması olarak öz ve anlamlıydı. 

Mahkemeye davacılar Behiye Önen, Hülya Önen, Cengiz Toper Kaya, Nurcan Şen Albayrak, müdahil oldular. 

Davacılar 5 kez kazanılan ancak her defasında hukuk hilesi yolu İle tekrarlanan bu davada da mahkemenin en doğru kararı vereceğine inandıklarını belirterek, önemli olanının mahkeme kararının uygulanması olduğunu söylediler. 

(Dr. Ahmet Güler)