CHP Bayraklı’dan anlamlı proje

CHP Bayraklı’dan anlamlı proje

CHP Bayraklı örgütü ilçe başkanı Av. Pınar SUSMUŞ kadın kolları başkanı Suna KARABAĞ, Uzman Sosyolog Terapist Kürşat Şahin YILDIRIMER ile bir araya gelerek kadınlara yönelik bir projede birlikte çalışma kararı aldılar.

Her geçen gün kadına yönelik şiddet ve mağduriyetlerin arttığı ve buna karşın İstanbul sözleşmesinin iptalinin tartışıldığı bir dönemde CHP Bayraklı örgütü ilçe başkanı Av. Pınar SUSMUŞ kadın kolları başkanı Suna KARABAĞ, Uzman Sosyolog Terapist Kürşat Şahin YILDIRIMER ile bir araya gelerek kadınlara yönelik bir projede birlikte çalışma kararı aldılar. 
 


Ezilen ve mağdur edilen kadınların bir hayli çok olduğu Bayraklı ilçesinde örgütsel çalışma esnasında tespit ettikleri fiziksel ve psikolojik şiddet mağduru kadınları Uzman Sosyolog Terapist Kürşat Şahin YILDIRIMER ile buluşturan CHP Bayraklı İlçe Örgütü bu kadınların mağduriyetlerini işbirliği ile çözmeye çalışmaktadır. 
 


Bu projede Uzman Sosyolog Terapist Kürşat Şahin YILDIRIMER ücret almaksızın gönüllülük esası ile EMDR tekniği ile psikolojik destek verecektir.

EMDR tekniği hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse;

Çocukluk çağı yaşantılarımız, öğrenme yoluyla bazı temel düşünce, ve inançlara sebep olur. Bunlara “ şema “ denilmektedir.
Bu şemalar katı düşünce kalıplarıdır ve kişilerin kendileri ve çevresine ait algılarını şekillendirmektedir.
Logo Terapi uyumlu olmayan davranışlar üzerine odaklanır.

Logo Terapide, bireye tedavinin mantığı aktarılıp, stres yaratan durumlarla karşılaştığında, kaygıyla başa çıkmak konusunda kullanacağı teknikler öğretilir.
Tedavide kişi ile terapist o kişiye ait sorunları belirlemek için, iyi yaşam koşullarını amaçlayan bir ekip çalışması yaparak düşünce, duygu ve davranışlar arasındaki bağlantılar konusuna odaklanırlar. Bu yaklaşım "şimdi ve burada" üzerine, yani o anda güncel olarak kişide kaygı, bunaltı yaratan sorunlar üzerine odaklanır. 

Beyin de akson ve sinapslardan oluşmuş bir ağdır ve düşünce okyanusuna atıldıkça ne yazık ki hasar ve aşınmaya maruz kalır. 

Emdr’ki amaç; Rahatsızlık verici olaylar kişinin beyinde izole olmuş bir anı ağında depolanabilir. Bu durum kişinin psikolojik olarak sağlıklı olmasını engeller. Eski malzeme defalarca tetiklenir durur. Bu durumu çözmek için ihtiyacınız olan bilgi beynin başka bir yerinde, başka bir ağdır.

EMDR “Göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işlenme”ye başlandığında  bu iki ağ birbirine bağlanıp, yeni bilgi zihne girip eski sorunlar çözülebilmektedir.

Bu yaklaşımlarla tedavi süresi genellikle kısadır. Hedefe yöneliktir.

Kişi potansiyelini kullanarak, yanlış düşünce ve algılarını farkeder, sorununu, gerçek olan durumlarla kendi içinde tartışır.
Ev ödevlerinden yararlanılır. Seansta bunların değerlendirmesi yapılır.

Hangi sorunlar için etkili bir yöntemdir ?

Logo Terapi ve Emdr, dünyada çok sayıda psikolojik sorunda uygulanmaktadır.
Panik atak, korkular, kaygılar ( sınav, sosyal kaygı, performans kaygısı ), eş ilişki problemleri, takıntılı davranış ya da düşünceler, uyku ve yeme bozuklukları, depresyon, yas, travma sonrası stres problemleri, cinsel sorunlar gibi problemler, çalışma alanlarıdır.

Genellikle 2-3 seanstan sonra amaçlanan hedeflere ne kadar sürede ulaşılabileceği ile ilgili terapistin bir öngörüsü oluşabilir.
Bazen 5-10 seansta sorunlar çözülürken, kişilik bozukluğu gibi geniş çalışma yapılması gereken vakalarda bu çalışma uzayabilir.

Bu yöntem neden tercih edilmelidir?
• Kanıtlanabilir, nesnel verilerle çalışır.
• Uygulamada teknik zenginliği sözkonusudur.
• Sadece güncel sorunlara değil, geçmiş yaşantı sorunlarına da odaklanır.
• Pratik, daha kolay sonuç alınabilmektedir.
• İlk yaşantılarımızdan kaynaklı çarpıtmaları saptayarak yerine işlevsel olan düşünce ve davranışları getirmeyi hedefler.
• Gelişime ve yeniliğe açık bir yapısı vardır.

Logo Terapi ve Emdr’nin asıl işlevi, insanın hayatına anlam kazandırabileceği amaç ve hedefler bulmasını sağlamaktır.
Bu noktada O, her türlü motivasyona değer verir ve bunların etkinlik kazanmasında yardımcı olur.

Her eylemin ardında yalnızca bir güdünün ya da birlikte bir çok güdünün rol oynadığını dikkate aldığımızda Logoterapi ve Emdr’nin, güçlü bir motivasyon değerine sahip olduğu ortaya çıkmakta.