
‘Güney’in İncisi’ ödülü, Zeydan Karalar’a
Güney Eğitim Vakfı’nın (GEV) 25. Kuruluş Yıldönümü, Sheraton Oteli’nde gerçekleştirilen muhteşem bir törenle kutlandı.
‘Güney’in İncisi’ ödülünün sahibi bu yıl Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar oldu. Vakfa destek veren çok sayıda isme de teşekkür plaketi sunuldu.
Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, GEV Başkanı Hasan Boğa, Ali Haydar Bozkurt, Ahmet Selçuk İlkan, Timur Savcı, Nebil Özgentürk, CHP Adana Milletvekilleri Orhan Sümer, Burhanettin Bulut, Ayhan Barut, GEV yöneticileri ve üyeleri ile konukların katıldığı geceyi, ses sanatçısı Funda Arar şarkılarıyla renklendirdi.
Nebil Özgentürk’ün hazırladığı ve Zeydan Karalar’ın hayatından kesitlerin yer aldığı belgesel gösterimi geceye katılanlara duygu dolu anlar yaşattı.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar teşekkür konuşmasında, Mustafa Kemal Atatürk’ün eğitime verdiği öneme değindi. Başkan Zeydan Karalar, “Olağanüstü insanlarsınız. Tabii ki, sizin bir kardeşiniz olmaktan, sizinle aynı mahallede doğmuş, büyümüş olmaktan büyük gurur duyuyorum.
Ama asıl sevgim bundan kaynaklanmıyor. Bu toplumu, aydınlık, laik, demokrat, Atatürk’ün izinden ayrılmayan bir yönü olduğu için seviyorum.
Mustafa Kemal Atatürk’ün en çok önem verdiği olgu eğitimdi. Eğitime çok önem veriyordu. Eğitimin doğru kullanıldığında, bir ülkeyi müreffeh, aydın, bağımsız, ileri hale getireceğini biliyor ve söylüyor ama olumsuz kullanıldığında da bir ülkeyi batıracağını dile getiriyordu.
Onun içindir ki, ‘Ben size dogma bırakmıyorum, kalıplaşmış laflar bırakmıyorum. Benim görüşlerim 100 yıl sonra dönemin gerçekleriyle çelişebilir. Benim görüşlerim ilimle, bilimle ters düşerse, ilimi seçin, bilimi seçin’ diyor.
Dünyada böyle bir lider yok. Mustafa Kemal Atatürk’ün dünyada eşi benzeri yok. Sonsuza kadar ikinci bir Atatürk de olmaz. Onun için, onun izinden giden, eğitime önem veren Güney Eğitim Vakfı’ndan benim bu ödülü almam çok özel, çok önemli” dedi.
Karalar konuşmasının devamında “Güney Eğitim Vakfı’na bu ödülü bana layık gördüğü için çok teşekkür ediyorum. Ali Haydar Bozkurt’a, Ahmet Selçuk İlkan’a, Nebil Özgentürk’e, Timur Savcı’ya, daha nice bizim içimizden çıkmış sanatçıya, sevgilerimi, saygılarımı, teşekkürlerimi sunuyorum. Hepsi bizim onurumuzdur, hepsi özel insanlar, hepsi bizim gururumuz. Ne güzel, ne üretken, ne harika bir kentiz. Onun için ben hep derim; Adana çok özel bir kenttir, Adanalılar da çok özel insanlardır. Ben Adana’ya aşığım” diye konuştu.