İzmir'e yılbaşı pazarı müjdesi

İzmir'e yılbaşı pazarı müjdesi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin sembol yerlerinden olan ve uzun süredir kullanılmayan Basmane’deki Yıldız Sineması ve Bıçakçı Han’ı satın aldı.

Kentin sosyal ve kültürel yaşamına yeniden kazandırılmak üzere satın alınan Yıldız Sineması ve Bıçakçı Han’a yönelik yapılacak projeyle ilgili düzenlenen basın toplantısında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke 'Tarihi Elektirik Fabrikası' çıkışı geldi.

Toplantıya CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, Genel Başkan Yardımcıları Oğuz Kaan Salıcı ve Seyit Torun, İl Başkanı Deniz Yücel, Parti Meclisi(PM) Üyesi Rıfat Nalbantoğlu ve Ednan Arslan, milletvekilleri, belediye başkanları ve ilçe başkanları katıldı.

PROJEYİ ANLATTI

“Bu mekanın İzmirlilerin gönlünde derin bir yeri vardır. Yıldız Sineması sembol binalarından biridir İzmir’in… “ diyen Soyer, şöyle devam etti;

“Bu yapıyı korumak geleceğe taşımak çok heyecan verici. Açıkhava sinemasıymış... Daha sonra üstü kapatılmış. Arkada Bıçakçı Han var. Kervan yolunda durak olarak kullanılmış. Orası da çok iyi korunmuş. Biz bu 2 yapıyı İzmirlilerle gençlerle buluşturacağız.”

SOYER’DEN ELEKTRiK FABRİKASI GÖNDERMESİ: 1,5 YILDIR BEKLİYORUZ

Alanda sinema, tiyatro, sahne gösterileri, konserler ve sempozyumlar düzenleneceğini söyleyen Soyer, “ Burada sinema müzesi yapacağız. Eski sahipleri çok iyi korumuşlar. Bıçakçı Han da o kadar iyi korunmuş ki 2 ay içinde açacağız. Hatta ilk açılışında yılbaşı pazarı ile açmayı planlıyoruz. Girişte anket formu koyduk. Bunun içinde geniş çaplı bir anket düzenleyip ne için kullanılmasını istiyorsunuz diye İzmirlilere soracağız. Çok güzel mekanlar. İzmirliler için yepyeni bir kullanım alanı doğmuş olacak. Geçen hafta aldık tapuyu. Biz burada Elektrik Fabrikası’nın da tapusunu göstermek isterdik. Ne yazık ki 1,5 yıldır bekliyoruz” dedi.

Soyer, Yıldız Sineması’nın İzmirlilerle buluşturulmasının 2 yılı bulacağını ancak  Bıçakçı Han’ı hemen açacaklarını duyurdu.

Soyer, konuşmasının sonunda, "Mekanın sahibi Yüksel beye çok teşekkür ediyorum. Bu mekanı uzun yıllar koruyabilmek çok ciddi bir saygı gerektiriyor. İzmir adına size minnettarız. İyi ki korumuşsunuz ve plaza dikilmesine izin vermemişsiniz" dedi.

SOYER’E TEŞEKKÜR

CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ise “Hepimizi umutlandıran geçmişin mirasını geleceğe taşımayı yerelden büyüten Başkan’a teşekkür ediyorum. Yıldız Sineması ve Bıçakçı Han’ın kente kazandırılması yönünde atılan adım İzmirlilere hayırlı olsun” dedi.

“Bugünkü birliktelik Türkiye’nin haline dair yaşıyor olduğumuz şeyi özetliyor.” Diyen Böke şöyle devam etti;

“Bir yanda ranttan yana, talandan yana, yüzde 1’den yana tercihini kullanana merkezi iktidar varken. Öte yandan başka bir Türkiye vizyonunu merkezi bir siyasetle anlatan CHP ve onu yerel iktidarlarıyla uygulayan bir siyasi iradeyi konuşuyoruz. Merkezi iktidar  kararlılıkla kamunun halkın kaynaklarını yüzde 1 ‘den yana kullanmayı seçiyorsa,  CHP ve yerel yönetimleri o kaynakları halktan yana kullanmayı tercih ediyor.”

BÖKE DE ELEKTRİK FABRİKASI ÜZERİNDEN İKTİDARI HEDEF ALDI

Böke, konuşmasında Elektrik Fabrikası üzerinden iktidara yüklendi. Böke, “ Başkanımızın söylediği gibi başka bir şeyin açılışını yapıyor olabilirdik. Bir ihaleyle kazanılmış olan elektrik fabrikasını yeninden halka kazandırmanın coşkusunu paylaşıyor olabilirdik. Paylaşamamamızın nedeni merkezi iktidarın kendi iktidarı uğruna yerelle birlikte  çalışmak yerine yerel iktidarları yok etmek, kayyum atayarak, kaynak aktarmayarak, halka dokunmasına engel olarak demokrasiyi yıkma iradesini göstermenin bir yolu olarak gösterdiği için maalesef Elektrik Fabrikası’nın açılışını yapamıyoruz . Bugünkü açılış mutlaka günü geldiğinde CHP iktidarında yeni 2. yüzyılın adımları atıldığında o fabrikayı halka kazandıracağımızın güvencesini de yaşıyoruz. Mutlaka günü geldiğinde o fabrikayı yeniden halka kazandıracağımızın güvencesini veriyoruz.

Geçen yıl yapılan ihaleyi İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Grand Plaza Şirketi 35 milyon TL’lik teklifle kazanmıştı. Ancak Özelleştirme İdaresi, Grand Plaza’nın bir belediye iştiraki olduğu, dolayısıyla bir kamu kurumu olduğu gerekçesiyle satışı iptal etmişti.