Maden arama sondajıyla çevre felaketi

Maden arama sondajıyla çevre felaketi

Malatya Arguvan, Hekimhan İlçeleri Sivas Kangal, Divriği ilçesinde Çevre Felaketi Yaşanıyor.

Malatya Sivas üçgeninde üç ilçede yoksul emekçilerin yoğunlukta yaşadıkları ve yaşamlarını idame ettikleri bir Coğrafya da Malatya Arguvan, Hekimhan ve Sivas Kangal,Divriği ilçelerindeki köylerinde insanların yaşam alanlarında maden arama sondajları doğaya ve çevresel yıkım ve tahribatlarına neden oluyor. Yıkım ve tahribatlar çevre ve tüm canlıların yaşam hakkını küçük girişimlerle yol alarak büyük bir yıkımın alt yapısını oluşturuyor. Örnek olarak sadece Arguvan ilçesi şotik köyünde 2800 adet sondaj projesinin etüdü ve sondaj çalışması başlatılmış durumda.

Doğa talanında sınır tanımıyan yıkım ilk başta çok önemli vaatlerle güzel sözlerle çevreye yararlı işler diyerek işe koyuluyorlar. İşte doğal yaşam alanlarımıza kendi karları için basit dedikleri ve yararlı yatırımlar adı altında girmeye başlıyor. Süslü vaatlerle kafa bulandırarak onların ağızlarına da bir parmak bal çalarak işi ilerletmeye çalışıyorlar. Havamızı, Suyumuzu, Toprağımızı kirletmiş oluyorlar. İki ilin coğrafyasının geniş bir alanında yüzlerce sondaj etüdü projesi yapılmıştır.

Malatya Arguvan  İlçesi Şotik Köyü, Yoncalı Köyü, Gökağaç Köyü, Alhasuşağı köyü, Göçer uşağı köyü, Sığırcıuşak, Kömürlük köyü,Kuruttaş köyü, bütün şehir yasası öncesi köy olarak geçen buralar Büyükşehir yasası gereği Mahle statüsü almıştır köy yasaları geçerli değildir. (Sivas’nın şimdiki ismiÇakmakdüzü eski ismi Palha) köyü, Coğrafyasını kapsayan Yama Dağları, Göldağı ve Ayranca Dağlarını kapsayan geniş bir Coğrafyanın tahrip olmasına neden olmaktadır. Ayrıca Malatya Hekimhan İlçesi Yukarı Sazlıca Köyü, Saray Köyü, Dikili Köyü, Aşağı Sazlıca Köyü, Başak Köyü, Kozdere Köyünün mıntıkalarını kapsayan coğrafyada aynı projeyi kapsamaktadır. Ayrıca Sivas Divriği ve Kangal İlçelerini kapsayan, Divriği’ye bağlı Mursal köyü, Çakmakdüzü (palha) Köyü, Kevendüzü ( Anzahar) Köyü başta olmak üzere buralarda da maden arama sondaj çalışmalarının etütleri yapılmış durumda herkes bulunduğu yerde doğasına çevresine yaşam değerlerine sahip çıkmalıdır. Yaşama doğaya düşman tüm girişimler büyük yıkımların başlangıcıdır.

Ayrıca bu coğrafyada yaşayan halkın 0/70 Alevi yurttaşların yaşadığı coğrafya olduğu bilinmektedir. Buralarda yaşayan yurttaşlar bölgede göçe zorlanmak istenmekte coğrafyasını savunduğunda çeşitli entirikskarla karşılaştığı görülmektedir tüm duyarlı kamu oyununa çağırımızdır birlikte çevremizi ve coğrafyamızı koruyalım...