Milas’ta sular durulmuyor

Milas’ta sular durulmuyor

2 - 3 Kasım tarihleri arasında yapılan Milas 6. Zeytin Hasat Şenliği birçok açıdan eleştirilere yol açtı.

Milas Zeytin Hasat Şenliği ilk kez altı yıl önce başlatılmıştı. Kaymakamlığın kurumsal öncülüğünde, başta Milas Belediyesi’nin katkıları olmak üzere, İlçe Tarım Müdürlüğü, Ticaret Odası, zeytin ve zeytinyağı işletmeleri, dernek ve sanatçıların destekleriyle gerçekleştiriliyordu...

Üretici, tüketici, uzman, siyasetçi, etkili, yetkili, işinsanları bir araya geliyor, fikir alışverişinde bulunuyordu. Bu şenlikler sayesinde zeytinyağında kalite bilinci yaratılıyor ve markalaşmanın önemi ortaya konuyordu. Ve şenlik giderek Milas’ın ve Milaslı zeytin üreticilerinin en önemli tanıtım aracı durumuna geliyordu.
 

Her yıl daha da gelişmesi ve kurumsallaşması beklenen şenlikte bu yıl ne yazık ki, "bu kadar da olmaz" denecek şeyler oldu:
 

Başlangıcından bu yana şenlik açılışlarında "hoşgeldiniz" konuşması yapan belediye başkanı konuşturulmadı. Oysa halkın seçtiği ve Milaslıları temsil eden kişi, belediye başkanı... Ayrıca bu etkinliğin asıl yükünü belediye çekiyor. Onun yerine atamayla gelen ve Milaslı olmayan Kaymakam konuştu.

Ayrıca Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Osman Gürün'e zamanında davetiye gönderilmediği; şenlikten bir gün önce saat 16.30'da faks gönderildiği açıklandı... Böylece, Muğla'yı Vali Esengül Civelek temsil etmiş oldu. Olaylar başta CHP'liler olmak üzere, Milaslıların tepkisine yol açtı.

 

Milas CHP ilçe Başkanı İlgin Göktepe geniş katılımlı bir basın açıklamasıyla olayı sorguladı ve kınadı. İlçe başkanı yanında, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, eski CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz, Belediye Meclis Üyeleri, Milas Muhtarlar Derneği Başkanı Mehmet Çoban, Milas Bakkallar ve Tekel Bayileri Esnaf Odası Başkanı Özay Sabancı ve demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri olduğu halde basının karşısına çıktı ve şenliğin "bazılarının" siyasi şovuna dönüştüğünü söyleyerek, "Halkın iradesini yok sayamazsınız"dedi.

Öte yandan Milas belediye başkanı seçimlerinde AKP'den aday olan eski CHP'li Veteriner Barış Saylak'ın Muğla İli
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne atandığı öğrenildi. Atama kararı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandı. Saylak'ın yerel seçimler öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesi çok konuşulmuştu. Veteriner Saylak'ın Orman Müdürü olması sosyal medyada, "ormandaki hayvanlara bakacak" yorumlarına yol açtı.

İşte, Milas kaymakamı Eren Arslan'a 6 Kasım tarihinde yazılı olarak ilettiğimiz fakat yanıtını alamadığımız sorular:
1. Belediye Başkanı Muhammet Tokat'a neden "Hoşgeldiniz" konuşması yaptırılmamaıştır.
2. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanını davet etmek için neden 1 Kasım günü saat 16.30'a dek beklenmiştir?
3. CHP'li nilletvekilleri neden geç davet edilmiştir?
4. Zeytin şenliğinde zultanit reklamı yapan Dr. Ender Saraç kim tarafından davet edilmiştir? Zultanit reklamı yapması için kendisine para ödenmiş midir?
5. Şenliğin yapıldığı Atapark'ta kurulan çadırlardaki Milas Belediye yazılarının "Milas Zeytin Şenliği" bantlarıyla kapatıldı? Bunun için yapılan masraf ne kadardır?
6. Şenlik meydanına kurulan sahne için kaç lira ödendi? Bu sahnenin büyükşehir belediyesinden bedava almak mümkün müydü?
7. Konser neden iptal edildi?
8. Resim sergisi neden iptal edildi?
9. Neden bir program ve bilgilendirme broşürü hazırlanmadı?

10. Neden bir basın, bilgilendirme tanıtım çadırı kurulmadı?
 

Abdullah Gürgün