Sokak köpekleri için iyi haber İBB ve Koç  SemPati protokolü imzaladı

Sokak köpekleri için iyi haber İBB ve Koç SemPati protokolü imzaladı

İş insanı ve hayvan sever İpek Kıraç tarafından geliştirilen, Koç Sistem firması tarafından hayata geçirilen “SemtPati” isimli akıllı telefon uygulaması, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve İstanbul Veteriner Hekimler Odası’nın katkılarıyla hizmete girdi.


Vatandaşlar, ücretsiz olarak indirecekleri uygulama sayesinde, çevrelerinde yaşayan köpekleri fotoğraflayarak, sisteme kaydedecek. Aynı zamanda kaydını yaptığı köpeğin, vasıflarını ve ihtiyaçlarını da belirtebilecek. Uygulamayı kullanan diğer kişilerce, hayvanların ihtiyaçlarının karşılanması sağlanacak. “SemtPati Uygulaması” devreye girmesi için hazırlanan protokol, Florya’daki İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Yerleşkesi’nde açık havada gerçekleştirilen bir törenle İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İpek Kıraç tarafından imzalandı.

DÖRT AYAKLI ARKADAŞLARIMIZI UNUTUYORUZ.

Kıraç, böyle bir projede İBB ile iş birliği yapmaktan dolayı mutlu olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Bu proje 3 paydaştan oluşuyor; İBB, veterinerler ve gönüllüler. Sokaktaki hayvanlarımızın hayatlarını ancak birlikte, bir takım olarak çalıştığımızda iyileştirebiliriz. Bu sebeple kurulan dayanışma ve iş birliği için çok müteşekkirim. Ülke olarak çok zor bir dönemin içinden geçerken; ekonomi, sağlık, eğitim, aile, arkadaş, kardeş, komşu derken, çoğu zaman, yaşadığımız bu güzel şehrin her sokağını, köşesini paylaştığımız diğer paydaşlarımızı, dört ayaklı arkadaşlarımızı unutuyoruz.”

MAHALLELERİN SOKAK KÖPEĞİ HARİTALANDIRILMASI YAPILACAK

Nasıl veri toplarız diye düşündük. Tüm projemizi akıllı şehir yaklaşımı ile KoçSistem’le birlikte geliştirdiğimiz SemtPati adında bir mobil uygulama üzerine inşa etmeye karar verdik. Sokak hayvanlarını kayıt altına alarak ihtiyaçlarını tespit etmeyi ve yerel yönetimlerin veriye dayalı karar alma süreçlerini desteklemeyi hedefledik. Veri temelli SemtPati mobil uygulaması sayesinde İstanbul’daki sokak hayvanlarının mahalle bazında ‘adedi, kim besliyor, ilaçlarını gerekiyorsa kim veriyor, o bölgedeki hangi veteriner yardım edebilir, kısırlaştırma, sahiplendirme ve aşılama gibi ihtiyaçları neler, fiziksel özellikleri, fotoğrafları’ da dahil olmak üzere kayıtlarının tutulması mümkün olacak. Tüm şehrimizin mahalle mahalle ‘sokak köpeği haritalandırması’ da bu sayede yapılabilecek.”

MODELİ TÜRKİYE ÇAPINDA YAYGINLAŞTIRMAYI UMUYORUZ

Her teknolojik çözümün başarılı bir şekilde hayata geçebilmesi için insanı merkeze alması gerekmektedir. Pilot olarak belirlediğimiz Göktürk Merkez Mahallesi’nde “Gönüllü İnisiyatifi” kurulmasını sağladık. Bu modeli önce İstanbul, ardından da tüm Türkiye çapında yaygınlaştırmayı umuyor, tüm hayvanseverlerin desteğini bekliyoruz. Sayın Başkanım, ülkemizdeki sokak hayvanları için milat olacak bu proje sizin sayenizde hayata geçecek. 

İYİ İNSAN OLMAK, CANLILARA BESLEDİĞİMİZ SEVGİ İLE İLGİLİ

Konuşmasının başında projeyi geliştiren İpek Kıraç’a teşekkürlerini ileten İmamoğlu, “Yönetici olmak, bir şehrin vicdanı olmak, bir şehirde sevgiyi ve oradaki İnsanların birbirine iyi bir şekilde ilişki kurmalarını sağlamanın en önemli unsuru, tümüyle saygı duyulan bir ortam, bir ekosistem kurmak. Burada da konu, tek başına bir insan üzerinden yol yürümek değil. Tümüyle bu sevgiyi ve özeni, o şehrin bütün katmanlarında o ilişki ağını kurabilmek. O noktada gerçekten bu şehrin bütün canlılarıyla, o süreci tanımlamak da sürecin başlangıcı. Zira iyi insan olmak da öyle bir şey değil mi? İyi insan olmak da aslında yaşadığınız ortama, doğaya, canlılara, herkese, insana dair yüreğinizde beslediğiniz sevgi, saygı ve özenle ilişkilidir." diye konuştu.

18 YAŞ ÜSTÜ NÜFUSUN YÜZDE 72’Sİ İSTANBUL DOĞUMLU DEĞİL

Türkiye’de şehirleşmenin yeni bir kavram olduğunun altını çizen İmamoğlu, şöyle konuştu:

“Hızlı kentleşen Türkiye’nin, -ki bunun en büyük örneği İstanbul- belki de ilk mağdur ettiği canlılar, özellikle sokak canlıları; başta da köpekler. Çünkü onların doğal ortamlarını, birkaç senede kocaman sitelere, semtlere, hatta ilçelere dönüştürebiliyoruz. Bu tabii şiddetli bir uyumsuzluk ortaya getiriyor. Oraya daha dün taşınan insanlar, ‘Bu sokak hayvanlarının burada ne işi var, toplayın bunları’ diye büyük bir çığlık atıyorlar. Sokak canlıları da yaşama mücadelesi veriyorlar. Dünyada bir algı var; sanki her yerde binlerce, on binlerce kapasiteli barınaklar yapacaksınız; köpekleri oraya tıkayacaksınız. Ne kanun buna müsaade eder ne insan. Canlıya olan saygı da buna müsaade etmez. Bu manada böylesi iki arada sıkışmış olan yerel yönetimlerin, sorunlarını çözecek mutlak pratik uygulamalara ihtiyacımız vardır.

VERİLEN MESAJ ÇOK İNSANİ

Uygulama ile verilen mesaj çok insani. İş insanımız Sayın İpek Kıraç önderliğinde ortaya konan hassasiyet, bence toplumdaki vicdanı ve toplumun belki de bu noktada eğitilmesi ya da sahibi edilmesi gereken bir sistemini devreye sokuyor. Az önce tariflediğim çatışmanın bence temel sebebi, ciddi anlamda bilgi sahibi olmamak. Herkesi doğru bir şekilde bilgilendirmek, eğitmek, hakları, hukukları ve bu şekilde süreci yönetme moderatörlüğü de bize kalıyor. O bakımdan yerel yönetimlerin görevi büyük. Yapacak çok fazla işimiz var bu anlamda. İstanbul'un önemli bir sorunudur. ‘Çok fazla işimiz var’ derken hem kendi sorumluluğumu büyütüyorum hem de bu değerli büyük adımı atan Sayın İpek Kıraç Hanımefendi’nin ve onun gibi hayvansever hemşerilerimizin sorumluluklarını büyütmek istiyorum açıkçası.

GÖNÜLLÜLERİ BEKLİYORUZ

Sokak hayvanlarının sahiplendirilmesi konusu önemli. Bu olmadığı takdirde, bizim bunu belediyeler olarak çözme şansımız zaten yok. Bu toplumsal bir olay. Sahiplendirme ayağına da çok inanıyoruz. İştiraklerimize de bu arada başladık. Geçen ziyaretimde de söyledim; her iştirakimiz, şirketimiz, birimimiz alanı uygun olduğu kadar, mutlaka köpek sahiplenecek. Bu talimatı verdik. Arkadaşlarımız, Genel Sekreterimiz olsun, diğer iştiraklerimiz olsun bu konuya hassas bir şekilde eğiliyorlar. Dileğimiz; bu SemtPati uygulamasını bütün vatandaşlarımızın indirmesi ve indirmesi ile beraber sokak köpeklerinin durumlarının tespiti noktasında tek başına etkinlik gösterebilecek olması.

6 AY İÇİNDE TÜM İSTANBUL’A YAYILACAK

Biz istiyoruz ki on binlerce hemşerimizle beraber, entegre çalışan, hiçbir olumsuz durumu yaşamadan anında müdahale eden, anında çözüm üreten bir mekanizmaya kavuşalım. Tabii ki gerektiğinde köpeklerin aşılanması olsun, kısırlaştırılması olsun, bu işlemleri de yapabilecek duruma anında gelebileceğiz. Pilot uygulamayı, arkadaşlarımızla beraber, İpek Hanım’ın da içinde olarak, yönlendirmesiyle Eyüpsultan ilçesindeki Göktürk Mahallesi'nde gerçekleştiriyoruz. İnşallah 6 ay içinde bunu bütün İstanbul’a yaymak istiyoruz. SemtPati, açıkçası dijital teknolojinin kent yaşamını iyileştirmek ve güzelleştirmek adına atılmış, çok değerli bir akıllı kent uygulamasıdır. Bu yönüyle de alkışlıyoruz”

LATTE’Yİ SEVDİLER

Konuşmaların ardından İmamoğlu ve Kıraç, SemtPati uygulamasını başlatan protokolü imzaladı. İmza töreninin ardından İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan’ın katılımıyla anı fotoğrafı çektirildi. İmamoğlu ve Kıraç, İPA tarafından sahiplenilen ve “Latte” adı verilen yavru köpeği, kendisi için özel olarak oluşturulan alanda ziyaret etti.