Tarihçi Çığ'dan 107. doğum gününde gençlere mesaj: Atatürk'ün yolundan ayrılmayın

Tarihçi Çığ'dan 107. doğum gününde gençlere mesaj: Atatürk'ün yolundan ayrılmayın

Ünlü Sümerolog ve tarih bilimci Muazzez İlmiye Çığ, 107. yaşına dostları ve sevenleriyle birlikte ''merhaba'' dedi. Çığ, gençlere ''Atatürk'ün yolundan ayrılmayın'' öğüdünde bulundu.

Cumhuriyet abidesi ünlü Sümerolog ve tarih bilimci Muazzez İlmiye Çığ’a, Mersin’de kızı Esin Çığ ile birlikte yaşayadığı evinde, korona virüs tedbirlerine uyarak sürpriz doğum günü kutlaması düzenlendi. Çığ'ın evinin bahçesinde yapılan kutlamaya Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’ın da bulunduğu az sayıda kişi katılırken, Mersin Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası'da müzik dinletisi sundu.

''GENÇLER, ATATÜRK'ÜN YOLUNDAN AYRILMAYIN, EN DOĞRU YOL BU YOLDUR''

Mezitli Belediyesi'nin resmi internet sitesinden ve resmi sosyal medya hesaplarından paylaşılan video ve habere göre; Çığ, gençlere ''Gençler, çok okuyun, çok çalışın, aydınlıktan ayrılmayın. Atatürk’ün yolundan ayrılmayın. Memleketimiz için, geleceğiniz için, kendiniz için en doğru yol bu yoldur. Biz okurken tek amacımız bir an önce mezun olup ülkemize yardım etmekti. Çünkü o kadar geri kalmış bir ülkeydik ki. Bu kadar geri kalmış bir ülkenin 80 yılda bu hale gelmesi son derece büyük bir şey. Avrupa’nın 400 yılda yaptığını biz 80 yılda gerçekleştirdik. Bu çok önemli. Memleketimizin istikbali için çok ümitliyim.'' öğüdünde bulundu.

Doğum gününü kutlamaya gelen herkese ''teşekkür'' eden Çığ, sözlerine şöyle devam etti: ''Her yaş sayılardan ibarettir. İnsan hissettiği yaştadır. 1914 yılında doğdum. Bugün 106 yaşını bitirip 107 yaşıma adım atıyorum. Baştaki 100’ü silerseniz 6 yaşımın dinçliği ve heyecanı ile üretmeye devam ediyorum. Özellikle bu güzel sürprizler beni daha çok gençleştiriyor. Seven dostlarımla birlikte daha yapacak çok işimiz var”

ÇIĞ’I TANIYORSANIZ UMUTSUZLUĞA DÜŞME ŞANSINIZ YOK’

Çığ’ı yeni yaşında yalnız bırakmayan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan da ''Sadece doğum günlerinde değil yıl içerinde sık sık gelerek Sayın Muazzez İlmiye Çığ’ın engin fikirlerinden ve yaşama sevincinden dest alıyorum. Umutsuzluğa düştüğümüz an bize yüklediği motivasyonla yeniden aynı şevk ve heyecanla doldurup yeniden yaşama katıyor. İyi bir Atatürk sevdalısı, iyi bir yurttaş ve hepsinden önemlisi iyi bir insan. Biz yıllar öncesinden Mezitli Merkez Mahallemizde adına yaptırdığımız parkın açılışını yine Sayın Çığ’ı davet ederek birlikte yapmıştık. Şimdi büyük küçük her yaştan Mezitlili parkımızdan yararlanarak Sayın İlmiye Çığ’ın hayatını okuyor daha yakından tanıma şansı buluyor. Miniklerimiz oyun guruplarında oynarken, ağabeyleri ve ablaları futbol, basketbol gibi sporları yapabiliyor. Aileler de hem parkın serinliği içerisinde dinleniyor hem de spor aletleri ile günlük spor aktivitelerini gerçekleştirebiliyorlar. Daha uzun yıllar Sayın Çığ’ın görüş ve önerileri ışığında aydınlanmaya devam etmek istiyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle kutlamaya gelen herkese teşekkür ediyor, 107. yaşının mutluluk ve huzurla dolu hayırlara vesile olmasını diliyorum” diye konuştu.