Tekman ilçesi için gelecek hayali var

Tekman ilçesi için gelecek hayali var

Siyaset değişiyor, şehirler dönüşüyor… Bu değişim ve dönüşümün Türkiye için anlamı nedir? Bu konuya dair, Gazetemiz köşe Yazarı ve İstanbul temsilcimiz Abdullah Ağırkan / Tekman Belediye Başkanı Abdurrahman Sever ile ilçeye dair sohbet etti…

ee.jpg

HER KES İÇİN DEMOKRASİ

Demokrasi ve Özgürlükler noktasında ülkemizin karnesi pekte parlak değil kabul edelim. 31 Mart yerel seçim sonuçları aslında kayyum politikalarının anlamsız ve sonuçsuz olduğunu gösterdi. Kayyım veya kayyum olarak nitelenen politik süreç, Belediyelerde yolsuzluk ve kayırma için bir dönem oluşturdu.

Perşembe Akşamı geç saatler de, Tekman Belediye Başkanı Abdurrahman Sever ile yaklaşık 1 saat telefonda konuştuk. Bütçesi düşük ve borç bırakılan, araç gereçleri arazlı, ancak itibardan tasarruf edilmez diye ağırlama için milyonlar harcayan kayyum belediye başkanı…

İlçe içi yolların bozukluğu, köylerin erişim sorunu olduğunu ifade eden Tekman Belediye Başkanı Abdurrahman Sever, bizler bütün bunları aşabilecek inanca sahibiz diyor…

Tekman Belediye Başkanı Abdurrahman Sever, Elimizden geldiğince bütün koşullarımızı halkımızın faydasına çevireceğiz. Uzak köylerden gelip maddi durumu iyi olmadığı için bir lokma yemek yiyemeden köyüne dönmek zorunda kalan yurttaşlarımızın daha uygun bir fiyata yemek hizmeti alabilmesi ve bir nebze de olsa onların yanında olmak için, şimdiye kadar özel restoran alanına çevrilen Tekman Belediyesi Mesire Alanında Halk Lokantasını hizmete sunduk. Halkın olanı yine halka açıyoruz demesi çok anlamlı…

Tekman Belediye Başkanı Abdurrahman Sever, halk lokantası örneğin de olduğu gibi her yerde halka hizmet temel derdimiz diyor. İktisat eğitimi alan Abdurrahman Sever, bu noktadan hareketle kapsamlı bir iyileştirme yapacağız dedi. Elbette katkı, destek için her kese çağrısı var.

Her kes için demokrasi temel derdimiz olmalı. Ülkemizin geleceği ve kalkınması buna bağlı. Bu anlayışın hâkim olması durumunda bölgede kalkınma daha da kapsamlı olacaktır şüphesiz. 

Beni ilçeye davet eden Tekman Belediye Başkanı Abdurrahman Sever sözümü verdim, gelecek yıl sonuç tablosunu birlikte konuştuğumuz Halk lokantasında sözleştik. Eminim bir yıl içinde, Tekman’ın pek çok sorunu bu kararlı ekiple çözüme kavuşacaktır. 

Ancak buna şans verilmelidir!

Tarih

Tekman ilçesi1517 tarihinde Osmanlı yönetimine katılmıştır. 1946 yılına kadar Hınıs İlçesine bağlı Bir köy iken aynı yıl ilçe yapılmıştır. Tekman İlçesi Erzurum İline 151 Km. mesafede olup, ilin güneyinde yer almaktadır. Yüzölçümü 2197 Km2 olan İlçemiz aynı zamanda Bingöl ve Muş İllerine de komşudur. İlçenin rakımının ortalama 1800 Mt. nin üzerinde olması nedeniyle yayla ve meralar geniş yer kaplamakta, Kuzey Batısında Palandöken Dağı, Kuzeyinde Kargapazarı Dağları, Doğu ve Güney Doğusunda ise Bingöl Dağları bulunmaktadır. Türkiyenin en önemli akarsularından Aras Nehri İlçenin sınırları içerisinden doğmaktadır. İklim olarak Doğu Anadolu’ya özgü, karasal iklimin hakim olduğu Tekman da yazlar kısa ve serin, kışları ise 7 – 8 ay gibi oldukça soğuk ve uzun geçer.

Ekonomisi

İlçe ekonomisi daha çok hayvancılığa dayalıdır. 2011 yılı verilerine göre ilçede kırkılan küçükbaş hayvan olarak; 57700 koyun ile 4850 kıl keçisi bulunmaktadır. Tarım, ilçede ikinci sıradaki ekonomik etkinliktir. Ayrıca arıcılık da yaygın halde görülmektedir. İlçeye bağlı Geçit, Akçakoca, Keleriş, Taşkesen, Karlıca ve Gökoğlan köyleri ile Hayta komu sınırları içerisinde krom madeni, Ilıgöze köyünde de demir madeni bulunmakta ve İlçenin Köy Sayısı 71 olarak belirtilmiştir.

 

ddd.png