Türkiye'nin ilk otomat gıda bankası hizmete başladı

Türkiye'nin ilk otomat gıda bankası hizmete başladı

Geçtiğimiz hafta Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı tarafından basına tanıtılan otomat gıda bankası ihtiyaç sahibi ailelerin katıldığı bir etkinlikle bugün hizmete başladı.


Pandemi nedeniyle insansız bir Gıda Bankası Projesi üzerine çalışmalar yürüten Temel İhtiyaç Derneği, OXIVO Group’un tasarlayıp, üretimini gerçekleştirdiği gıda otomatını Kadıköy Belediyesi’nin Merdivenköy’de bulunan sosyal hizmetler biriminin bahçesine yerleştirdi. Otomatın açılışı geçtiğimiz hafta Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, TİDER Kurucu Başkanı H. Serhan Süzer ve OXIVO Group Genel Müdürü Sezer Arslan’ın da katıldığı bir törenle gerçekleştirilmişti. Otomattan yararlanacak ailelerin belirlenme çalışmalarının ardından gıda otomatı 28 Ağustos Cuma günü itibariyle hizmet vermeye başladı. İlk gün 5 aile otomattan gıda ve hijyen kolilerini aldılar. Aileler otomatın kullanımının oldukça kolay olduğunu söyleyerek, projeden duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

Geçtiğimiz hafta yapılan gıda otomatı açılış töreninde konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı “Bugün burada yüceltilecek tek şey iyilik. Teknolojinin ve dayanışmanın iyiliğe yakıştığı bir proje. Hem de veren elin alan eli görmediği bir iyilik. Samimi, gösterişten uzak, örselemeyen, örseletmeyen bir iyilik. Türkiye’de ilk kez uygulanan bu pilot projede, belediyemiz ihtiyacı tespit etti, OXIVO Group yazılımıyla projeyi geliştirdi, TİDER de tedarikleri üstlendi. Proje, bu yönüyle de tam bir dayanışma örneği” demişti.

TİDER Kurucu Başkanı H.Serhan Süzer ise törende yaptığı konuşmada şunları söylemişti; “Covid-19 pandemisi yaşadığımız bu dönemde, hayatında ihtiyaç sahibi olmamış milyonlarca vatandaşımız maalesef ihtiyaç sahibi konumuna düşüyor. Bu durum virüsü bertaraf edecek aşı veya ilaç bulunana kadar maalesef katlanarak devam edecek. O yüzden bizim gibi STK’ların sorunların çözümünde aktif rol almaları çok önemli. Biz de elimizden geleni yapıp halkımıza ve Devletimize yardımcı olmak istiyoruz. Pandeminin başlangıcından itibaren sponsorlarımızın desteğiyle TİDER olarak yaklaşık 250 bin aileye yardım ettik. Bu çalışmalarımızı pandemiye uygun hale getirmek için de Otomat Gıda Bankacılığı’nı Türkiye’de ilk defa aktif hale getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Burada Kadıköy Belediyesi’ne projeye vermiş olduğu lojistik ve operasyonel destekten, stratejik ortağımız Oxivo’ya verdikleri finansal ve teknik destekten dolayı çok teşekkür ederiz. Bundan sonra hedefimiz Türkiye’nin her ilçesinde market ve aşevi formatında gıda bankaları oluşturmak ve desteklemek, her mahallesinde de Otomat Gıda Bankacılığı’nı yapabilmektir. Bu hedefe ulaşmak için kamu ve özel sektörle işbirliği ile bireysel destekler elzemdir.”

GIDA VE TEMİZLİK KOLİSİ YER ALIYOR

Kadıköy Belediyesi’nin Merdivenköy’de bulunan Sahipsiz Hayvanlar Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezi yanında bulunan ve 20 dolap kapasitesinin yer aldığı gıda otomatında, gıda ve temizlik ürünlerinin yer aldığı iki ayrı koli çeşidi bulunuyor. Bir ailenin bir aylık ihtiyaçlarını karşılayabilecek gıda ve temizlik kolilerinin yanı sıra, otomatta bisküvi, gofret, şampuan, diş macunu gibi kolilerde yer almayan ürünler de yer alıyor. Gıda kolisinde salça, yağ, bakliyat, tuz, un gibi yiyecek malzemeleri yer alırken; hijyen kolisinde sabun, deterjan, çamaşır suyu gibi ürünler bulunuyor. Merdivenköy’de başlatılan pilot projenin yeri, ihtiyaç sahiplerinin yürüyerek gelebileceği, göz önünde olmayan ancak güvenli bir alan olarak seçildi.

İHTİYAÇ SAHİPLERİNİ BELEDİYE BELİRLİYOR

Kadıköy Belediyesi’nde görev yapan psikolog, sosyolog ve sosyal hizmet uzmanı gibi meslek elemanları tarafından tespit edilen ihtiyaç sahipleri, cep telefonlarına gelecek SMS’te yer alacak kodu, otomat üzerinde yer alan panele girerek istediği zaman kolilerini alabilecek. Tasarımı ve yazılımı Oxivo firması tarafından geliştirilen projede, ihtiyaç sahibi, tedarikçiler ya da belediye çalışanları bir birleriyle temas etmeyecek. Boşalan otomat bölmeleri düzenli olarak TİDER tarafından yenileri ile doldurulacak. ‘Gıda bankacılığı’ kapsamında şahıs ve firmaların bağışladığı ürünler, ihtiyaç sahipleri ile buluşacak.