2017'de 350 bin kişi pasaport aldı

2017'de 350 bin kişi pasaport aldı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, geçen yıl 350 bin 144 kişinin pasaport aldığını açıkladı. Bakan Çavuşoğlu, ülkemizden diplomatik pasaportla yapılan çıkış sayısının ise 28 bin 167 olduğunu bildirdi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Dışişleri Bakanlığına yönelttiği soru önergesinde, “2017 yılında alınan pasaport sayısı kaçtır? Yurt dışına pasaport ile yapılan çıkış giriş sayısı kaçtır? Diplomatik pasaport ile çıkış sayısı kaçtır? Yurt dışı çıkışlar en çok hangi ülkeye olmuştur? Cinsiyete ve yaş gruplarına göre dağılım nedir?” şeklindeki sorulara yanıt istedi.

"EN ÇOK ÇIKIŞ YAPILAN ÜLKELER ALMANYA, KKTC, SUUDİ ARABİSTAN..."

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine verdiği yanıtta, 2017 yılında 350 bin 144 pasaport alındığını belirterek, “Pasaport ile yapılan toplam giriş sayısı 12 milyon 150 bin 517, toplam çıkış sayısı 12 milyon 188 bin 917'dir. Diplomatik pasaport ile yapılan çıkış sayısı 28 bin 167'dir” dedi. Bakan Çavuşoğlu, en çok çıkış yapılan ülkelerin Almanya, KKTC, Suudi Arabistan, ABD ve Fransa olduğunu kaydetti. 

"CİDDİ ORANDA YURT DIŞI GİRİŞİ ÇIKIŞI GÖRÜLÜYOR"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  “Yurt dışına geliş gidiş rakamları dikkate alındığında rakamlar ciddi oranda yurt dışı girişi çıkışı görülüyor. Diplomatik Pasaport kullanımı da önemli bir rakamı oluşturuyor. Dünya ülkeleri ile farklı nedenlerle oluşan bağ önemli, turistik amaçlı gezi için gidilmesi farklı kültürlerin tanınması adına da önemli, ülkemizde çok zengin kültür ve tarih ile doğa zengini yerlerimizde var. Bu yerleri muhtemelen yurt dışına gidenlerin çoğu görmemiştir. En azından ülke değerlerini de tanıma ve görme süreci bu bağlamda umarım oluşur. Ayrıca ticari ilişki için gidiş gelişlerinde umulan faydaları sağlamış olmasını temenni ediyorum” dedi.