Ankara Tabipler Odası'ndan Nuriye ve Semih talebi

Ankara Tabipler Odası'ndan Nuriye ve Semih talebi

Açlık grevinin 161. günüde olan Nuriye ve Semih için Ankara Tabip Odası heyeti, muayenelerine belli bir sürekliliği sağlayarak izin verilmesini talep etti.

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ilan edilen OHAL kapsamında çıkarılan KHK'lerle mesleklerinden ihraç edilmelerine tepki olarak Ankara Yüksel Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı'nın önünde 'işimi geri istiyorum' sloganıyla eyleme başlayan, taleplerinin karşılanmaması üzerine eylemlerini açlık grevine dönüştüren ve ardından tutuklanan eğitimciler GÜlmen ve Özakça, açlık grevlerinin 161'inci gününde.

Ankara Tabip Odası’ndan (ATO) üç hekim, açlık grevindeki eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça ile tutuklu bulundukları Sincan Cezaevi Kampüsü Hastanesi'nde görüştü.

Görüşme ile ilgili Dr. Aysel Ülker ve Dr. Onur Naci Karahancı Ankara Tabip Odası’nda basın açıklaması yaptı.

Ülker’in okuduğu açıklamada iki eğitimciden koşulları hakkında bilgi alabildikleri belirtildi. Hekimler, muayenelerine belli bir sürekliliği sağlayarak izin verilmesini talep ettiler.

AİHM KARARI

bianet'te yer alan habere göre, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Gülmen ve Özakça’nın tedbir talepli başvurusunu reddettiği 2 Ağustos tarihli kararında hükümetten, kendi seçtikleri doktorlara muayene edilmeleri konusunda izin vermesini talep etti.

Ankara Tabip Odası’nda yapılan açıklamada, bu doğrultuda Gülmen ve Özakça’dan üç isim istendiği ve onların önceden de kendilerini takip etmekte olan Dr. Aysel Ülker, Dr. Benan Koyuncu ve Dr. Onur Naci Karahancı’nın isimlerini bildirdiği belirtildi.

Üç hekim, 15 Ağustos’ta Sincan Cezaevi Kampüsü Hastanesi’ne davet edildi.

İKNA TALEBİNE MALTA BİLDİRGESİ HATIRLATMASI

Dr. Aysel Ülker görüşmeye dair şu bilgileri aktardı:

“Sincan Cezaevi Kampüsüne gittiğimizde başsavcılıktan gelen yazının muayene etmeden cezaevi hekim heyetinin muayenesine eşlik etmemiz ve açlık grevcilerini açlık grevinden vazgeçmeleri için ikna etmemiz yönünde olduğunu öğrendik.

Biz hekimlik meslek etik ilkelerimize bağlı kalacağımızı belirttik ve Malta Bildirgesi’nin ‘Hekim ya da diğer sağlık personeli açlık grevinin kırılması için herhangi bir baskı yapamaz. Tedavi ya da bakım bu amaçla kullanılamaz’ maddesini hatırlatarak hekimlerin görevlerinin bu olmadığını vurgulayarak, başsavcılığın bu isteğini reddettik. Gerek Semih Özakça gerek Nuriye Gülmen, ancak belirttikleri hekimlerin muayenesini kabul ettiklerini belirtmiş, başka türlü her muayeneyi reddettiklerini belirtmişlerdir. Bu durum tarafımızca tutanak altına alınmıştır.

Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’dan ancak koşulları hakkında bilgi alınabilmiş kendilerine açlık grevindeki sürecin sağlık riskleri bir kez daha hatırlatılmıştır. Kendileri talepleri kabul edilene kadar açlık grevini bırakmayacaklarını, ziyaretlerine giden hekimlere bir kez daha vurgulamışlardır.”

KOĞUŞTAKİ KOŞULLAR

Gülmen ve Özakça, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne yapılan başvuru sonrasında, mahkemenin talebiyle Ankara Numune Hastanesi’nde muayene edilmişti. 28 Temmuz tarihli raporda ise eğitimcilerin 'hayatlarını tek başlarına idame ettiremeyecekleri ancak bunun tahliyelerini gerektirmediği' ifadeleri yer aldı. İki eğitimci, raporun çıktığı gün, tutuklu bulundukları Sincan Kampus Cezaevinin hastanesine sevk edilmişti.

Dr. Ülker, Gülmen ve Özakça’nın hapishane hastanesindeki koşullarını şöyle aktardı:

“18 gün boyunca refakatçilerinin olmaması dolayısıyla temizlik, özbakım, sayı kısıtlaması olan giysilerini yıkayamama, kurutamama gibi birçok konuda ek sorunlar yaşadıklarını belirttiler. Hastanedeki koğuşlarında havalandırma alanlarının olmadığını söylediler.

Enfeksiyona bu kadar açıkken tuvalet, banyo, içeceklerini hazırlamak için aynı yeri kullanmak zorunda olduklarını vurguladılar.

Temiz hava ve havalandırma için camı açtıklarında alt katlarındaki yemekhaneden gelen yemek kokularının midelerini bulandırdığını, dışarıdan yüksek sesli uğultuların geldiğini belirttiler.

Yaklaşık 10 metrekare alanda refakatçileriyle kalmaları gerektiği ve hareket alanlarının olmadığını belirttiler. Bu ve benzeri birçok koşul nedeniyle zorla getirildikleri hastane koğuşundan tekrar cezaevi koğuşuna dönmek istediklerini söylediler.”

SÜREKLİ MUAYENE İZNİ TALEBİ

Dr. Ülker kendilerine eşlik eden cezaevindeki hekim heyetine duyarlılıkları ve süreç içindeki emekleri için teşekkür ettiklerini ifade etti:

“Kendileri de süreci tamamen etik ilkelere bağlı kalarak ve bireylerin özerkliğine ve isteklerine saygı göstererek yürütmeye çalışacaklarını heyetimize belirttiler. Buradan hareketle yetkililere bir kez daha sesleniyoruz, muayenemize belli bir sürekliliği sağlayarak izin verin. Bu hem açlık grevcilerinin sağlığı için yararlı olacaktır hem de hastanede çalışan sağlık çalışanları için kolaylaştırıcı olacaktır. Bu sürece katkı sunabilecek duyarlı kesimlerin sessiz kalmaması da hepimiz için yararlı olacaktır.”