Bağımlı sayısı artıyor...AMATEM’e 5 ay içinde 6 bin kişi başvurdu

Bağımlı sayısı artıyor...AMATEM’e 5 ay içinde 6 bin kişi başvurdu

Manisa’da AMATEM’e 2010 yılında toplamda 2 bin 348 kişi başvururken bu yılın ilk 5 ayında 6 bin kişi başvurdu. Dr. Eslek, bağımlılığın artış gösterdiğine dikkat çekti

Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi’ne (AMATEM), 2010 yılında toplamda 2 bin 348 kişi başvurmuşken bu yılın ilk 5 ayında 6 bin kişi başvurdu. Hastanedeki AMATEM Kliniği Sorumlusu Uzman Dr. Aslıhan Eslek, son dönemde toplumda giderek artan bağımlılığa dikkat çekti. 2010’da bağımlılıkta ilgili toplamda 2 bin 348 kişinin AMATEM’e başvurduğunu, bu yılın ilk 5 ayında ise sayının yaklaşık 6 bin olduğunu belirten Dr. Aslıhan Eslek, yaklaşık 6 bin başvurunun hepsinin başta uyuşturucu madde olmak üzere, alkol, kumar, sigara, internet bağımlılığı gibi birçok bağımlılık çeşidini kapsadığını ve bu kişilerden 800'ünün yatarak tedavi gördüğünü söyledi.

Bağımlı sayısı artıyor

Bağımlı sayısının arttığına dikkat çeken Dr. Eslek, eskiye göre daha fazla AMATEM açıldığını belirterek, şöyle konuştu:
“Başvurumuz yatak sayımıza göre çok daha fazla. Bunun için randevulu çalışıyoruz. Bağımlı sayısı artıyor. Sadece eskiye göre çok daha fazla AMATEM açıldı. Yine de randevu listelerimiz çok kısalmadı. Klinikte en fazla çoğul madde bağımlılığı görüyoruz. Sentetik kannabinoid kullanıcıları tek başına bu maddeyi kullanmıyor. Uçucu madde, esrar, alkol, metamfetamin gibi maddeleri de kullanıyor.”

Yaşam şeklinin değişmesinin bağımlılığa etkisinin olduğunu açıklayan Dr. Eslek, sanal ilişkilerin daha fazla olmasının bağımlılığa yatkın kıldığını söyledi. İleri yaşlarda ise daha çok alkol hastalarının olduğunu ifade eden Dr. Eslek, 70'li yaşlarda kliniğe yatan hastaların olduğunu belirtti.

Kadın başvuru sayısı arttı
Kadın bağımlıların geçmişte önyargılardan dolayı hastaneye başvurmadığını dile getiren Dr. Eslek, “Son zamanlarda kadınlarda da bağımlılığa daha çok rastlamaya başladık. Daha çok madde bağımlılığı ile karşılaşıyoruz. Kadın kullanıcı arttı demek güç. Başvuru sayısı arttı. Kadınlar geçmişte çekiniyorlardı, önyargılar vardı. Bu önyargıların azalması nedeniyle kadın başvuru sayısı arttı” diye konuştu.