Gizli tehlike: Kist Hidatik

Gizli tehlike: Kist Hidatik

Özellikle köpeklerde görülen ve köpek dışkısıyla çevreye yayılan ve yeşillik, et gibi yiyeceklerle insan vücuduna yerleşip kist oluşturan Kiss Hidatik hastalığı Gaziemir’de ele alındı.

Doktor ve veterinerler; akciğer, karaciğer ve beyinde kist oluşturan parazitten nasıl korunacağını anlattı. Gaziemir Belediyesi, Türkiye Hidatidoloji Derneği ve Belediye Veteriner Hekimleri Derneği işbirliğinde “Gizli Tehlike Kist Hidatik” konulu panel düzenlendi. Moderatörlüğünü Türkiye Hidatidoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Nazmiye Altıntaş ile Belediye Veteriner Hekimleri Derneği Başkanı Adem Görgülü’nün yaptığı panelde hayvanlardan insanlara geçen Kist Hidatik hastalığı her yönüyle ele alındı.

'YILDA 3 BİN 257 KİST HİDATİK HASTASI' 

Panelin ilk konuşmacısı Prof. Dr. Ayşegül Ünver, “Toplum sağlığı açısından kist hidatik” konusunda katılımcılara bilgi verdi. Kist Hidatik’in tanı ve tedavi yöntemlerini anlatan Prof. Dr. Ünver; Köpek dışkısıyla çevreye bırakılan bu parazit su, yeşillik ve et gibi yiyeceklerle insan vücuduna yerleşiyor. Bu parazitler karaciğer başta olmak üzere vücudun çeşitli yerlerinde kist oluşturuyor. Yılda 3 bin 257 kişide bu hastalık görülüyor” diye konuştu. ‘Hayvan sağlığı açısından Kist Hidatik’ konusunu ele alan Vet. Hek. Sinan Okçuoğlu şunları aktardı: “Köpeklerin yoğun olarak yaşadığı yerlerde beslenen koyun, inek gibi otçul hayvanlarda kist hidatik hastalığı yoğunlukla görülmektedir. Önüne geçmek için öncelikle başıboş köpekler kayıt altına alınmalı, çoban köpekleri ise iki ayda bir parazitlere karşı ilaçlanmalı. Meralar ve mezbahalar kesinlikle ıslah edilmeli. Hayvanların kesimi veteriner hekimlerin kontrolünde yapılmalı. Kist görülen hayvanların etleri imha edilmeli.”

‘MÜCADELE DEVLET POLİTİKASI OLMALI' 

Türkiye Hidatidoloji Derneği Başkanı Nazmiye Altıntaş, ‘Koruma ve kontrol nasıl olmalı’ konu başlığında dinleyicilere bilgi verdi. Hayvancılığın yoğun olduğu yerlerde bu hastalığın yoğun olarak görüldüğünü ifade eden Altıntaş, “Aşısı ve koruma programı olmadığı için hastalıkla yoğun olarak karşılaşmaktayız. Korunmak için hayvanları parazitlerden korumalı, evlerde beslediğimiz hayvanların temizliğine dikkat etmeliyiz. Hayvan kesimleri kesinlikle mezbahada yapılmalı” diye konuştu. Prof. Dr. Altıntaş, “Kontrolü zor, pahalı ve tedavisi uzun süreli” diye tanımladığı hastalıkla mücadelenin devlet politikası haline gelmesi gerektiğini söyledi.
Vet. Hek. Derya Özkan ise ‘Belediyeler Kist Hidatik hastalığını önlemek için ne yapıyor’ konusunu ele aldı. Belediyelerin eğitimler düzenleyerek yerel hayvan koruma görevlisi yetiştirmesi gerektiğinin altının çizen Derya Özkan, mezbahanelerin,  kurbanlık hayvanların ve kurban kesim yerlerinin kontrolünün titizlikle yapılması gerektiğini söyledi.