Güzelbahçe’de güneş enerjisini teşvik kararı

Güzelbahçe’de güneş enerjisini teşvik kararı

Elektrik ve doğal gaz fiyatlarındaki artış, vatandaşları kendi elektriklerini üretmeye zorluyor. Güzelbahçe Belediye Meclisi de, vatandaşların oturdukları binaların çatısına elektrik panelleri koyarak kendi elektriklerini üretmeleri için kolaylık sağlamak amacıyla bina ruhsat harçlarında yüzde 25 oranında indirim yapılması kararını aldı.

Türkiye’de binaların çatı ve cephelerine güneş panelleri kurmak için gereken prosedür sadeleştirildi, süreç hızlandırıldı. Yeni düzenleme ile çatısına güneş paneli kuran, kendi elektriğini üretip fazlasını sisteme satabilecek.  Binaların çatı ve cephelerine kurulacak güneş panellerinden sağlanacak enerjiyle tüketicilerin elektrik faturaları azalacak. Binalarının çatı ve cephelerine güneş paneli kurarak elektrik üretmek isteyen vatandaşlar, başvurularını, dağıtım şirketlerinin merkez ya da taşra birimine yapılabilecek. Vatandaşlar binalarda ürettikleri elektriğin fazlasını mevcut şebeke üzerinden dağıtım şirketine satabilecek.

AMAÇ YENİLENEBİLİR ENERJİYİ TEŞVİK

Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, konuyla ilgili olarak şu bilgileri verdi:
“Güzelbahçe bahçeli, müstakil konutların yoğunlukta olduğu bir ilçe. Güzelbahçe Belediyesi olarak, yenilenebilir enerjinin kullanılması teşvik edilmesi, desteklenmesi konularında hemşerilerimize örnek olma çalışmalarımıza devam ediyoruz. 18 Ocak 2018  tarihinde yayınlanan  yönetmelikle 10 kilovat(KW) ve altında güçteki çatı tipi güneş enerji sistemlerinin  kuruluşunun kolaylaştırılması hedefleniyor. Biz de bu yönetmeliğin gelecekte uygulanabilirliği doğrultusunda altyapısının hazırlanması gerekliliğinden hareketle yeni yapılacak konutlarda en az 30 metre kare çatı alanının güney cephesine baktırılması teşvik etmek istedik. Aldığımız meclis kararıyla inşaat ruhsat harçlarında %25 indirim yapılmasına oy birliği ile  karar verdik.”
Vatandaşlar, belediye meclisinin aldığı bu kararı çok olumlu bulduklarını ve müstakil konutların çatısına koyacakları güneş panelleri sayesinde elektrik yüksek elektrik faturalarından kurtulacaklarını söyledi.