İzmir Körfez’in temizliği için 373 kilometrelik kanal

İzmir Körfez’in temizliği için 373 kilometrelik kanal

İzmir Büyükşehir Belediyesi, merkez ilçelerdeki atık su ile yağmur suyu sistemini ayrıştırmak için bir master plan hazırladı. İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) bu proje sayesinde şiddetli yağışlarda kanalların taşmasını ve atık suların İzmir Körfezi’ne ulaşmasını engelleyecek.


İzmir’in nüfus yoğunluğunun fazla olduğu merkez ilçelerde birleşik sistem olarak inşa edilmiş kanalizasyon sistemi ayrıştırılacak. İZSU Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı “İzmir Metropol Alanı Atıksu-Yağmursuyu ve Dereler Master Planı” ile şiddetli yağışların görüldüğü dönemlerde sistem kapasitesini aşan suların kanallardan taşarak derelere ve İzmir Körfezi’ne ulaşması önlenecek.
İzmir anakent alanı içindeki yağmur suyu ayrıştırma sisteminin ana iskeletini oluşturacak 373 kilometre yağmur suyu kanalının ön projeleri hazır. Projenin uygulanacağı beş ana bölge şöyle: Meles Havzası. (Konak ve Karabağlar’ın bir kısmı, Buca, Gaziemir) Güneybatı Kollektörü Havzası. (Konak ve Karabağlar’ın bir kısmı, Balçova) Bornova-Bayraklı Havzası. Karşıyaka-Bayraklı-Çiğli Havzası. Narlıdere-Güzelbahçe Havzası.

2020’de uygulanacak

Proje kapsamında, topoğrafyanın aniden düzleştiği bölgelerde yüksek noktalardan şiddetli bir şekilde gelen yağmur sularının kontrollü biçimde dere ve yağmur suyu kanallarına iletilmesi için yağmur suyu depolama tankları yapılacak. Ön projesi hazırlanan bu çalışmanın uygulama projelerine de 2020 yılı içinde başlanacak.
Projenin ikinci aşaması kapsamında ise yine 2020 yılı içinde Güney Batı Kolektör Havzası’na dahil olan bölgelerde 358 kilometrelik tam yağmur suyu ayrıştırmasına yönelik yağmur suyu uygulama projesi hazırlanacak. Ardından imalat çalışmaları için harekete geçilecek. İZSU Genel Müdürlüğü ayrıştırma çalışmalarını kent genelinde tamamladıktan sonra taşkın bacalarını da iptal edecek.