İzmir’deki Suriyeli Sayısı ‘200 Bin!’

İzmir’deki Suriyeli Sayısı ‘200 Bin!’

İzmir’de geçtiğimiz günlerde yaşanan Suriyeli sığınmacı krizinin ardından İzmir Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Salih Ali, YURT’a açıklamalarda bulundu. Ali, ‘İzmir’de yaşayan Suriyelilerin sayısı 200 bine ulaştı’ dedi.

Nil Kahramanoğlu / YURT

Geçtiğimiz günlerde İzmir’de Suriyeli sığınmacılara verilen geçici kimlik nedeniyle yaşanan izdiham, Suriyeli sığınmacı sorununu tekrar gündeme getirdi. Yaşanan olayı ve İzmir’deki Suriyelilerin genel durumu hakkında YURT’a bilgiler veren İzmir Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği Muhammed Salih Ali,  “Yaşananlar hiç tasvip etmediğimiz olaylardı. Oradaki esnafın mağduriyet yaşaması ve emniyet güçlerinin zor durumda kalması bizleri üzdü. Umarım bir daha böyle olaylar yaşanmaz” dedi.

Sınırdan Geçince Kayıt Altına Alınıyorlar

İzmir’deki Suriyeli sayısı hakkında bilgi veren Dernek Başkanı Ali, “İl  Göç İdaresi’nin verdiği rakamlara göre 141 bin kişinin İzmir’de yaşadığını belirtiyor. Sınırdan geçiş yaptıklarından itibaren kayıt altına alınıyorlar. Oradan da resmi kuruma giderek geçici kimliklerini alıyorlar. Kimliklerini almayan sığınmacılarla birlikte bizim tahminimiz 200 bin kişiye ulaşıyor” diye konuştu. 

Uyum Sorunu Kalmadı

İzmir’de yaşayan Suriyelilerin durumu ve derneğin çalışmaları hakkında konuşan Ali, “2012 yılından beri geçen sürede İzmirlerle buraya göç eden Suriyeliler arasında bir uyum sağlandı. Geçen 6 yılda sorunların yaşanmasına rağmen şuan bizlere ulaşan önemli bir sorun bulunmuyor. Buraya gelen Suriyeli vatandaşlar, iş kurdular, eğitim alıyorlar.  Fabrikalarda çalışıyorlar. Derneğimizi Suriyeli kardeşlerimiz benimsediler. Dernekte, Türkçe dil eğitimi, psikoloji, hukuk gibi birçok eğitim veriyoruz.  Ayrıca Avrupa Birliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kızılay gibi birçok kurumdan da destek alarak projeler üretiyoruz” dedi.

Sığınmacıların Yüzde 80’i Dönmek İstiyor

Bayramlarda ülkesine giden ve geri dönmeyen sığınmacılarla ilgili de açıklamalarda bulunan Ali, “Suriye’deki yaşam koşullarının normale dönmesinin ardından ülkelerine döneceklerin sayısı yüzde 80’e yaklaşıyor. Her bayram aileden bir kişiyi yaşadıkları topraklara göndererek, durumu kontrol ettiriyorlar. Gidenler genellikle dönüyor çünkü alt yapı, su, elektrik ve sağlık imkanları hiçbirisi henüz orada yok” diye sözlerini noktaladı.