
'20 bin TL'ye' Türk Telekom binası!
TBMM, Yargıtay, İçişleri Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın yanı başındaki Türk Telekom'a ait bina açık ve kapalı alan etkinlikleri için kiralamalara açıldı. Binanın girişine, “kiralık kapalı alan 355 metrekare, açık alan 500 metre kare” ilanı asıldı.
Ankara’nın göbeğinde, Yargıtay’a komşu, Milli Eğitim Bakanlığı’na, TBMM’ye, Başbakanlık eski binasına, İçişleri Bakanlığı’na ve Adalet Bakanlığı ek binasına birkaç metre uzaklıktaki Türk Telekom’a ait bina, açık ve kapalı organizasyonlar ve dernek faaliyetleri için kiraya veriliyor. Atatürk Bulvarı üzerindeki Türk Telekom binasına, “kiralık kapalı alan 355 metrekare, açık alan 500 metre kare” yazılı bir ilan asıldı. İlanda iki de irtibat numarasına yer verilirken, fiyat olarak ise “en az 20 bin TL” isteniyor.
SON İKİ TAKSİDİNİ ÖDEYEMEDİ
Türk Telekom özelliştirme kapsamında yaptığı ödemelerin son iki taksidini ödeyememişti. Reuters’ın konuya yakın dört kaynağa dayandırdığı habere göre, TT hisseleriyle yakından ilgilenen iki potansiyel yabancı alıcı vardı. Kaynaklar, “İki taksit ödenmedi. Diğer taksit eylül ayında. Şirket çok değerli. O yüzden potansiyel alıcılarla resmi olmayan görüşmeler yapılıyor. Hisselerle yakından ilgilenen iki yabancı alıcı var. Satış için temas başladı” demişti.
NELER OLMUŞTU?
TÜRK TELEKOM'UN ORTAĞI SUUDİ ARABİSTAN'DA BATMIŞTI
Türk Telekom'un ortağı OTAŞ'ın ortaklarından Suudi Oger Arabistan'da kepenk kapatmış, şirketin 13 milyar Suudi Arabistan Riyali (3.4 milyar dolar) borcu olduğu ifade edilmişti. Suudi Arabistan gazetesi Okaz’ın haberine göre Suudi Oger 39 yılın ardından faaliyetlerine son vermiş, Suudi hükümetinin ödemeleri geciktirmesinin Oger’in batışında önemli rol oynadığı belirtilimişti. Oger’in inşaat şirketinde çalışanların önemli bir bölümü farklı firmalara aktarılmıştı. Oger’in 8.000 işçisinden 1.200’ünün Suudi olduğu ifade edilmişti.Şirketin 13 milyar Suudi Arabistan Riyali borcu olduğu biliniyor. Oger Türk Telekom’un yüzde 55’ine sahip. Suudi Oger Lübnan Başbakanı Saad El Hariri’nin ailesine ait. Hariri Ailesi’ne ait Saudi Oger Limited’in Otaş’ın yüzde 99’una sahip Oger Telecom Limited’te yüzde 26,67 doğrudan payı bulunuyor. Oger’in Türk Telekom’da iştiraki bulunan firması OTAŞ’ın da zor durumda olduğu ve bankalara borcunu ödeyemediği biliniyor.
REUTERS'İN TÜRK TELEKOM İDDİASI
Reuters'ın geçtiğimiz ay aktardığı habere göre ise, Saudi Oger'in Türk birimi OTAŞ'ın Türk Telekom'da sahip olduğu yüzde 55 hissenin satışında Saudi Telecom Company ile yürütülen görüşmelerin sonuçsuz kalması halinde, kamu yeni bir oyuncu ile alıcı olmayı değerlendiriyor denildi. Reuters’a bilgi veren kaynaklar şu anda bazı Körfez ülkelerinden de ilginin olduğu Türk Telekom hisselerinin satışında potansiyel en ciddi alıcı olan Saudi Telecom Company (STC) ile görüşmelerin sürdüğünü, ancak bir-iki ay içinde sonuç alınamaması halinde “B planı” olarak kamunun bir kurumu aracılığıyla bu hisseleri alabileceğini belirmişti.Konu hakkında doğrudan bilgi sahibi üst düzey bir kaynak, “Şu anda ‘bu hisseleri ben alayım’ diye açık oynayan bir tek STC var. STC’nin dışında bazı Körfez ülkeleri de var; ancak bu bir lisans, sadece para verenin alacağı bir iş değil” dedi. Reuters’a konuşan aynı kaynak STC ile müzakerelerin sonuçsuz kalması durumunda devletin bir kamu oyuncusu ile hisseleri satın alabileceğini belirterek, “(STC’nin) almaması durumunda Eylül-Ekim’de devlet burada bir kamu gücü ile alıcı olarak aktif rol alabilir” diye konuştu.
ARAPLAR TELEKOM'U SOYUP KAÇIYORLAR
Sözcü gazetesi yazarı Murat Muratoğlu da kendi köşesinden “Türk Telekom’dan gelen bir kazık vardır” başlıklı yazısında Suudi Oger şirketinin Türk Telekom’da yaptıklarını yazmıştı.
“Türk Telekom, vadesi geçmiş 580 milyon dolarlık borcu, 23 Ağustos'a kadar ödemezse şirkete el konulacak. Kim el koyacak?” diye soran Muratoğlu şöyle devam etti:
“Şirketi kiralayan Türkiye! Borçlar kime? Bankalara… O zaman bize ne? İktidar krediye kefil mi oldu acaba?
Saçma sapan ölü eşek fiyatına bir özelleştirme, şirkete tanınan özel hakların suiistimal edilmesi, özelleştirme sonrasında yapılan acayip işler, denetimsizlik ve gıkı çıkmayan bir ülke…
Bugüne kadar neredeydi? Bunlar görülmedi mi? Şirket sus payı olarak yandaş medyaya milyonlarca liralık reklam verince görülmez oldu. Bu işten hepsi kazandı.
Esas aklıma takılan soru, hesabı kesmeyi Suudilerin Katar'a ambargo koyması mı tetikledi?”
“ÖDEMESİ GEREKEN PARADAN ÇOK DAHA FAZLASINI KAZANDI”
Şirketin Türk Telekom’ı kiralama sürecini de anlatan Sözcü yazarı yazısını şöyle sürdürdü:
“Sıralı olarak gidelim…
1993 yılı başlarında Telekom'a 25-30 milyar dolar piyasa değeri biçiliyordu. O dönemde Türkiye'nin dış borcu toplam 26 milyar dolar idi… 2005 yılının Kasım ayında yüzde 55 hissesi için en yüksek teklifi veren Suudi Oger 6.5 milyar dolar ile Türk Telekom'u 21 yıllığına kiraladı.
Şirketin çoğunluk hissesini 6.5 milyar dolara alan Suudi Oger'in 2006 ile 2014 sonuna kadar Türk Telekom'dan elde ettiği kâr, 11 milyar 822 milyon dolar oldu.Bunun yüzde 55'i Suudi Oger'e düşen 6 milyar 614 milyon dolarlık paydı… Türk Telekom'a ödediğinin fazlasını dağıtılan kâr paylarıyla 9 yılda zaten çıkardı. Şirketin bu işten hiçbir zararı olmadı.
Oysa şirket Türk Telekom hisselerini teminat göstererek aldığı kredilerin borçlarını ödeyemeyince 2013 yılında tekrar 4,75 milyar dolar kredi aldı. Nasıl aldı? Orası apayrı!
Zira kredi borcu olarak ödemesi gereken paradan çok daha fazlasını kazanmıştı.
Şöyle anlatayım; Bir araba kiralayıp çalıştırıyorsunuz. Kirayı araba sahibinden borç alıp araba sahibine ödüyorsunuz. Kazandığınız parayı cebe attığınız gibi kiralık arabayı teminat gösterip, kredi alıp, onu da cebe atıyorsunuz. Nasıl olsa iade edeceğiniz arabanın ne bakımını yaptırıyorsunuz, ne lastiğini değiştiriyorsunuz. Araba hurdaya dönüyor. Araba sahibi anlaşmayı bozup, arabasını geri alsa bile ne kaybınız olabilir ki? Olmaz!”
“ŞİRKET DEMİRBAŞLARINI CAYIR CAYIR SATTI”
Türk Telekom’da toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma olmadığını belirten Muratoğlu “Türk Telekom, Haber-İş Sendikası ile yapılan toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşamadığını açıkladı. OHAL'de grev yasak zaten… Anlaşmaya yanaşmasa bile bir yaptırımı yok. Ne kadar az para verirse o kadar iyi… Onu da alır öyle gider! İhale şartnamesinin gerektirdiği altyapı yatırımlarının yapılmadığı biliniyor. Şirket demirbaşları cayır cayır sattı. Parayı kasaya attı. Kontrol etmesi gereken kim? Kontrol edildi mi? Bir milletvekili çıktı, “Sadece yüksek maaş almaları için Hazine adına yönetime atanan, kamu haklarını korumayan tüm Türk Telekom yöneticilerinden hesap sorulmalıdır” dedi. Sahi bütün bunlar olurken onlar neredeydi? Kim, neden, onları o göreve atadı ki?” ifadelerini kullandı.