Acele etmeyin: 10 veya 15 yılda İstanbul'u depreme hazır hale getireceklermiş!

Acele etmeyin: 10 veya 15 yılda İstanbul'u depreme hazır hale getireceklermiş!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, 10 veya 15 yıl içerisinde İstanbul'u depreme hazır hale getirecekleri iddiasında bulundu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, katıldığı bir temel atma töreninde konuştu ve İstanbul’u 10-15 yılda depreme hazırlayacakları iddiasında bulundu.

Bakan Mehmet Özhaseki, "Bağcılar'da dönüşüm devam ediyor" sloganıyla Bağcılar'da düzenlenen temel atma töreninde konuştu. Olası büyük İstanbul depremine karşı önlem alınması gerektiğini söyleyen Özhaseki, İstanbul’u 10-15 yılda depreme hazırlayacakları iddiasında bulundu.

Bakan Özhaseki, "Olmasını istemediğimiz ancak olacaksa uzun süre sonra olmasını temenni ettiğimiz" diyerek nitelediği olası büyük İstanbul depremini göz önünde bulundurarak 10-15 yılda İstanbul’u baştan sona depreme hazırlayacakları iddiasında bulundu ve "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çok fazla dile getirdiği yatay mimaride dikey mimariye oranla daha çok toprakla buluşabilmek mümkün. Mahalle konsepti içerisinde, insanların komşularını tanıdığı, bakkalına selam verdiği, asansöre binilince hatırın sorulabildiği bir ortama doğru gidecek projelerimiz var. İnşallah, bunları da yakında açıklayacağım” dedi.

'ANA MUHALEFET, KENTSEL DÖNÜŞÜMLE EVLER YIKILACAK DİYEREK VATANDAŞI TAHRİK EDİYOR'

Yerinde dönüşümden yana olduklarını ve kimseyi bir yerden alıp bir yere taşımayacaklarını ifade eden Özhaseki "Ana muhalefet partisinden bir başkan yardımcısı ‘Vatandaşların evlerini yıkacaklar, alışveriş merkezi yapacaklar ve insanları başka yere taşıyacaklar’ gibi çok çirkin bulduğum bir üslup içerisinde vatandaşları adeta tahrik ediyor. Altını çizerek söylüyorum ki bizim için esas olan yerinde dönüşümdür. İkincisi; kimin evi yıkılıyorsa ona bir ev verilecektir. Üçüncüsü ise düşündüğümüz mahalle konsepti içerisinde yeni şehirler oluşturmak” dedi.

“MÜTEAHHİTLER BİZİM İŞİMİZE KARIŞAMAZ” 

Dikey mimarinin tercih edilmesi gerektiğini savunan müteahhitlere gönderme yapan Özhaseki, “Savunmalarında arazinin daha çok boşalacağı ve bu alanların sosyal donatıya ayrılacağı bulunuyor. Ayrıca bir başka hesapları ise daha yüksek katlı yapıldığı zaman, düşük katlılardan daha ucuza mal oluyor. Ancak biz yeni mahalle konsepti ile ortaya çıkıyorsak, onun finansı da, alt yapısı da bizi ilgilendirir. O yüzden bizim işimize müteahhitler karışamaz. Biz işimizi ihale ederiz, onlar da gelir sadece yapar” ifadelerini kullandı.

'BAĞCILAR BELEDİYE BAŞKANI: BAĞCILAR’IN YÜZDE 60’INI DÖNÜŞTÜRMEK ZORUNDAYIZ'

Kentsel dönüşümün gerekli olduğunu ifade eden Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı ise, “1999 depreminden önce yapılan yapıların tamamının kontrol edilip dönüştürülmesi gerektiğine inanıyorum. Çünkü bu binaların tamamı deniz kumundan yapıldı. 1992’de Bağcılar ilçe olduğunda bu yapıların yüzde 80’i zaten yapılmış olduğuna göre, bakanımın da dediği gibi demek ki biz Bağcılar’daki binaların yüzde 60’ını dönüştürmek zorundayız” ifadelerini kullandı.