Ardahan’a Kafkas Arı Konağı yapılacak

Ardahan’a Kafkas Arı Konağı yapılacak

Serhat Kalkınma Ajansı’nın (SERKA) Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda yürüttüğü Güdümlü Proje Destek Programı kapsamında Ardahan’a Kafkas Arı Konağı yapılacak.

Ardahan Kafkas Arısı Üretim Eğitim ve Gen Merkezi Müdürlüğü tarafından yürütülecek Kafkas Arı Konağı Projesi, SERKA’nın Doğrudan Finansman Desteği kapsamında “Güdümlü Proje” olarak hayata geçirilecek.

Proje için SERKA Yönetim Kurulu Başkanı Ardahan Valisi Mustafa Masatlı başkanlığında toplantı düzenlendi. 4.2 milyon TL bütçeli projenin 3 milyonluk kısmı Serhat Kalkınma Ajansı tarafından karşılanacak. Kafkas Arı Konağı projesi Türkiye’nin önemli bir değeri olan Kafkas Arı Irkı gen kaynağının korumasına katkı sağlayacak. İki yılda bitirilecek projeyle, Ardahan’da arıcılık sektörünün üretim kapasitesi ve kalitesinin artırılması, tanıtım ve pazarlama altyapısını geliştirilmesi hedefleniyor.

Projenin diğer hedefleri ise şunlar: “Coğrafi İşaretli Ardahan Çiçek Balı’nın tanıtım ve pazarlanması ile gerçek değerinde satılması sağlanacak, arıcılık ve yan ürünlerin üretimi teşvik edilecek. Ardahan Üniversitesi Kafkas Arı ve Arıcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi ile işbirliği içerisinde Kafkas Arı ırkı korunacak. Bunun sonucunda apiterapi ürünlerinin geliştirilmesi, üretilmesi ve pazarlanmasıyla Ardahan ili arıcılık sektöründe katma değer oluşturulacaktır. Ardahan Devlet Hastanesi içerisinde oluşturulan Apiterapi Kliniğine apiterapi ürünleri sağlanarak çevre illerden sağlık turizmi amacıyla şehre gelen ziyaretçilerin arttırılması sağlanacak. Kurulacak müze ile Ardahan iline gelen ziyaretçilerin alternatif olarak ziyaret edebilecekleri bir mekân oluşturulacak.” Ardahan Kafkas Arısı Üretim Eğitim ve Gen Merkezi Müdürlüğü tarafından hayata geçirilecek olan proje, Ardahan İl Özel İdaresi, Ardahan Tarım ve İl Müdürlüğü, Ardahan Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ile ortak yürütülecek.