CHP Bursa EDS ihalesinin iptalini istedi: "Trafik ceza garantili EDS sistemini Bursa istemiyor”

CHP Bursa EDS ihalesinin iptalini istedi: "Trafik ceza garantili EDS sistemini Bursa istemiyor”

CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin 720 milyon lira trafik cezası garantisi vererek ihale ettiği Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) ihalesinin iptalini talep etti.

CHP Bursa il yöneticileri, ilçe başkanları, kadın ve gençlik kolları üyeleri ve partililerin katılımıyla Kent Meydanı’nda basın açıklaması yapan CHP İl Başkanı İsmet Karaca, ihaleyi alan şirketin elektronikle ilgili işi olmadığını, internet sitesinden faaliyet alanlarını incelediğini belirterek şunları ifade etti:

“DİREKSİYONA GEÇEN CEZADAN KURTULAMAZ”

“Adrese teslim bir ihale. Tepkiler yükselince, panik halinde saçmalıyorlar. Bursa’nın EDS’ye ihtiyacı yok. MOBESE var. Biz demiyoruz ki, ‘vatandaşlar kurallara uymasın’, tabii ki uyacağız ama öyle bir liste yapmışlar ki, direksiyona geçen cezadan kurtulamaz. ‘Plaka tanıma sistemi’ demişler, hız ihlal koridoru 54 noktada 27 adet; kırmızı ışık ihlali 30 kavşakta 89 noktada ve 282 şeritte; park ihlal sistemi 12 noktada 15 adet, tam adaptif sinyalize kavşak 52 tane, araç sayım kamerası 240 tane, kavşak içi yön değiştiren kamera 52 adet, hareketli kamera 18 adet. Tüm kurallara uydunuz ceza yemediniz, eve gidiyorsunuz. Kurtuluyor musunuz, hayır. Büyükşehir Belediye Başkanımız onu da düşünmüş 9 tane de mobil EDS aracı almış. Yani ceza yazmadan sizi eve göndermemekte kararlı.”

SÖZLEŞMENİN 12’NCİ MADDESİ OKUDU

İhale sözleşmesinden 12’nci maddeyi okuyan CHP İl Başkanı İsmet Karaca, sözleşmede geçen “garanti ödeme” ifadelerine dikkat çekerek şöyle devam etti:

“Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş şimdi diyor ki ‘Garanti ceza yok.’ Bir belediye başkanına yalan söylemek yakışmıyor. Sözleşme metni burada. Var mı yok mu, bakın... İnsanların gözünün içine baka baka yalan söylenmez. Siz devlet yönetiyorsunuz, devleti yönetme sorumluluğunuz var.

‘Hak edişler düzenlenirken Emniyetten ilgili hak ediş ayı içerisinde tahakkuka bağlanmış ceza sayısı dikkate alınacaktır. İlk hak edişten başlamak üzere aylık 9 bin ceza sayısı kadar tutar garanti ödeme olarak yapılacaktır.

Ancak sözleşmede belirtilen toplam ceza sayısının, 14 milyon 400 bin sözleşme süresi bitiminden önce tamamlanması halinde, kalan sürelerde garanti ceza sayıları için ödeme yapılmayacaktır.’ Allah razı olsun!”

“GÜNDE EN AZ 4 BİN 100 CEZA”

Karaca, EDS ile günde en az 4 bin 100 trafik cezası kesileceğini hesapladığını belirterek, birkaç gündür Yalanlar-Gerçekler başlığı altında sosyal medyada açıklamalar yapıldığını hatırlatarak, şöyle konuştu:

“Edirne’ye bakın, Ordu’ya bakın diyor. Ben baktım, Trakya’da sadece AKP’li Keşan Belediyesi kullanıyor. 2018’den bu yana Ordu’da, Edirne’de EDS kullanılmıyor. Ordu İl Başkanımızı aradım, ‘Bir gün içinde 5 bin lira trafik cezası geldi bana’ dedi.

Görüyorsunuz, bu sistemin kullanılabilirliği yok. Kuracaklar, tepkiler yükselince kısa bir süre sonra kullanmayacaklar. Türkiye’de bu sistemin kullanıldığı büyük bir yer yok. Bu ihalenin durdurulması gerek. Buna izin vermeyeceğiz, vermemeliyiz” diye konuştu

AKLISELİM AKP’LİLERE “MÜDAHALE EDİN” ÇAĞRISI

Söz konusu olanın Bursa’nın geleceği olduğunu vurgulayan Karaca sözlerini şöyle tamamladı:

“AKP’nin içindeki aklıselim insanlara sesleniyorum. Karşı durun, bu ihale iptal edilsin. 720 milyon lira Bursalıların cebinden çekilip yandaşa hortumlanacak. Eğer bu proje gerçekleşirse binlerce broşür bastırıp, ev ev, kapı kapı, fabrika fabrika gezerek dağıtacağız. Broşürlerle bu EDS hortumunu anlatacağız. Giderayak Bursa’ya bu kazığı atmayın. Bu sistemde ceza garantisi var. Sayın Başkan 12’nci maddeyi tekrar tekrar okumanı tavsiye ediyorum. Trafik ceza garantili EDS sistemini Bursa istemiyor.”