Emeklilikte Yaşa Takılanlar Konfederasyon kuruyor

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Konfederasyon kuruyor

Son dönemde en önemli sosyal sorun olarak Türkiye’nin gündeminden düşmeyen, diğer tüm koşulları yerine getirdikleri halde, yaş engeli nedeniyle emekli olamayanların haklarını savunmak üzere kurulan EYT dernekleri Kocaeli’de bir araya geldiler.

İstanbul, Bursa, Kocaeli, Gebze, Eskişehir, Trakya, Çorlu, İzmir, Ankara, BDS (BOLU DÜZCE SAKARYA), Bilecik, Adana, Manisa derneklerinin katılımıyla gerçekleşen toplantının konusu ise, dernekleri bir çatı altında toplamaktı.

EYT SYDD Genel Başkanı Gönül Boran Özüpak’ın çağrısı ile, Kocaeli SekaPark Otel’de bir araya gelen 12 derneğin oy birliği ile aldığı kararın içeriği ise şöyle: Öncelikle 3 bölgesel federasyon kurulacak ve bu federasyonlar bir üst kuruluş olarak konfederasyon çatısı altında birleşecek.

Sonradan değiştirilen ve geriye doğru işletilen bir yasal düzenlemeye göre yaklaşık 4 milyon emeklilik mağduru yaratıldığı tahmin ediliyor. Bu kişiler işe başlama tarihleri itibarıyla geçerli yasaya göre emekli olmaya hak kazandıkları halde, 2008 yılında yapılan düzenlemeye dayanarak emekli yapılmayan çalışanlardan oluşuyor.

8 Eylül 1999 tarihine kadar, kadınlar 18 yaşından sonra 20 yıl, 5000 gün; erkekler ise 25 yıl 5000 gün ödeme gününü tamamlamaları halinde yaş şartı olmaksızın emekli olabiliyorlardı. 1999 yılında yapılan yasal düzenleme ile emeklilik konusunda değişikliğe gidildi ve emeklilik yaşı kademeli olarak kadınlarda 58’e erkeklerde de 60’a çıkarıldı. 2008 yılında ise ilk kez sigortalı olanlar için, kademeli emeklilik ve 7.200 gün prim ödeme şartı getirildi.