Koronayı fırsat bilip Salda Gölü'nde inşaat başlattılar

Koronayı fırsat bilip Salda Gölü'nde inşaat başlattılar

CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda koronavirüs salgını gerekçe gösterilerek ziyarete kapatılan Salda Gölü'ne kamyonlar ve iş makinelerinin girdiğini söyledi.

Twitter hesabından paylaşımlar yapan Göker, “Corona salgınını gerekçe göstererek ziyarete kapatılan, doğallığına dokunmayacağız dedikleri Salda Gölü'nde iş makinaları ile katletmeye başladılar” ifadelerini kullandı.

BU REZİLLİĞİ HERKES GÖRMELİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Tuncay Özkan da Twitter hesabından, "AKP korona virüs salgınını fırsat bilip SALDA GÖLÜNÜ iş makineleriyle katlediyor. Burdur Milletvekilimiz Mehmet Göker'in deşifre ettiği bu rezilliği herkes görmeli" dedi.

Türkiye'nin Maldivler'i diye anılan Salda Gölü'nün bulunduğu Burdur Yeşilova'nın Belediye Başkanı Mümtaz Şenel, göl çevresinde yaşanacak yapılaşmayı anlatmıştı.

Şenel, Çevre Bakanlığı'nın projesinde bungalov evlerden asansörlü ve klimalı sağlık yapılarına, mescit, kafeterya ve tuvalete kadar birçok betonarme bina bulunduğunu belirterek, “Burada başlayacak bir yapılaşma Saldivler'in sonu olur. Tıpkı Ayder ve Uzungöl'de yaşadığımız gibi” demişti.

MİLLET BAHÇESİ’NİN İPTALİ İÇİN KAMPANYA BAŞLATILDI

Gölde yapılmak istenen Millet Bahçesi’nin iptali için Change.org’den de kampanya başlatıldı. Kampanyada şu ifadelere yer verildi:

“Dünya üzerinde Mars yüzeyine benzer 2 bölgeden (diğeri Kanada’da) biri olan Salda Gölü, akademik çalışmalara konu edildiği için mutlaka koruma alanı ilan edilmeli ve çevresinde yapılaşma olmasına kesinlikle müsaade edilmemelidir. Salda Gölü çevresinde olacak olan herhangi bir yapılaşma doğa katliamına yol açmakla eşdeğerdir. Millet Bahçesi adı altında yapılması planlanan proje derhal durdurulmalıdır.”

SALDA GÖLÜ NEDEN ÖNEMLİ?

Burdur’un Yeşilova ilçesinde bulunan Salda Gölü, 184 metreye ulaşan derinliğiyle Türkiye’nin en derin gölü olarak biliniyor.

Mars yüzeyinde bulunan toprak yapısıyla benzer özellikler taşıdığı belirtilen Salda Gölü’nün hidromanyezit içeren bembeyaz kumsalları, benzersiz bir görsel şölen oluşturuyor.

Yüksek alkalin içeren ve ekolojik dengesini halen koruyan Salda, suyu en temiz göllerin başında geliyor.

Endemik Salda yosun balığına da ev sahipliği yapan göl ve çevresi 110 kuş türünün de yaşam alanı. Bütün bu özellikleriyle dünyanın ender sulak alanlarından biri olan Salda Gölü ve çevresi, 1989 yılında 1. Derece Doğal Sit Alanı olarak koruma altına alınmıştı.

KRT