S. Ersu Hızır

S. Ersu Hızır

22 Mayıs...

Tarihimizde "22 Mayıs'ın" önemi büyüktür. Yakın tarihimizden bir kaçını sizlerle paylaşmak istiyorum.

22 Mayıs 1932'de Ağrı dağı ayaklanmasına katılan 32 kişi idam edildi.

22 Mayıs 1947'de ABD Başkan'ı Harry Truman Türkiye'ye yapılacak yardımı imzaladı.(Marshall Yardımı)


22 Mayıs 1950'de Celal Bayar üçüncü Cumhurbaşkanı seçildi. Aynı gün Adnan Menderes  ilk Demokrat Parti hükümetini kurdu.

22 Mayıs 1977'de Milli Selamet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan "5 Haziran'dan sonra tüm okulları İmam Hatip Okulu yapacağız" dedi.

22 Mayıs 1987'de 216 sanıklı MHP davası sonuçlandı. 52 kişiyi öldürdükleri, 29 kişiyi öldürmeye teşebbüs ettikleri belirlenen sanıklardan 11'idam, 2'si ömür boyu, 16'sı 36'şar yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bugün yine 22 Mayıs…


İzmir Milletvekili Sayın Binali  Yıldırım, AKP Genel Başkanlığı'na seçilecek, ardından bu akşam Başbakanlık görevini devralacak.

AKP'nin temayül yoklamasında Sayın Binali Yıldırım'ın adı açıklanınca memleketi Erzincan'da ve doğduğu Kayı köyünde coşkulu sevinç gösterilerinin başladığını televizyonlardan izliyoruz.

İzmir'in dört bir yanı da "İzmirli Başbakan" pankartı ile donatıldı.

Bu konuda CHP içindeki ayrılıkları öne çıkaran bir açıklama İzmir Büyükşehir Belediye Başkanından geldi. CHP Genel Başbakanı ve İzmir İl Başkanı’ndan farklı olarak "gönlündeki adayın" seçildiğini belirtmesi, birçok İzmirli gibi partilileri de şaşırttığı sosyal medyadaki yoğun tartışmalarda da görülüyor.

Şehirler insan gibi doğar, büyür, gelişir ve ölür. Ömürlerinin uzunluğu, tarihsel kimliğinin korunmasına, yapılan yatırımların doğruluğuna, kentin ekonomik - ticari gelişimine bağlıdır. Bir şehri ve insanını anlayabilmek için o şehirde doğmanız ya da şehrin bir ucundan eklenti olmanız yetmez. O şehirde; gecesiyle-gündüzüyle, sabahıyla akşamıyla, varlığıyla yokluğuyla, kültürü ve tarihiyle yaşamanız ve özümsemeniz gerekir.

Şehri; "damarlarında hissetmedikçe" o şehirli olabilmek zordur.

İzmir milletvekili Sayın Binali Yıldırım'a, Başbakanlık görevinde ülkemize huzur ve barış getirmesi temennisiyle başarılar dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar