PKK protestosunda sokak diplomasisi

Protestonun adresi bu kez Alexandria idi.
‘Old Town’ olarak da bilinir.
 
ABD'nin ilk başkanı George Washington'un müze olarak kullanılan evinin bulunduğu tarihi kenti her yıl binlerce turist ziyaret eder.

 Washington yakınlarında, 200 yıllık evleriyle Amerika'nın en eski kentlerinden biri olan Alexandria'da; Virginia Tech, Indiana ve Portland State üniversitelerinin düzenlediği “PKK, Kürt Milliyetçiliği ve Türkiye'nin Geleceği" başlıklı bir konferans yapıldı.
 
Gülen Enstitüsü ve Jamestown Vakfı gibi cemaat kuruluşlarından konuşmacıların da katıldığı konferans, başlıklarına ve tanıtım resimlerine bakıldığında ‘akademik’ görüntü altında, PKK'nın görücüye çıkarıldığı anlaşılıyor.
 
Konuşmacıların hemen hepsi Washington dışından seçilmişti. Organizatörler, büyük kitlelere ulaşmak için, kendi okullarında büyük konferans salonları ve öğrenciler dururken; toplantıyı dar bir sokakta, küçük bir kampüs odasına sıkıştırmış, anlaşılır gibi değil...
 
Muhakkak bir bildikleri vardır.
Konum; binanın içinde konuşulanlar değil, dışında olanlar.
 
ABD’deki “Mustafa Kemal'in Askerleri” öteki protestolarında olduğu gibi, ‘Atatürk’lü bayraklarla bir anda binanın önünde toplandı. Pankartlar özenle tutuldu. Herkes ne yapacağını biliyordu. Bir kişi video çekip internet üzerinden yayın yaptı.
 
Çevrede ne bir TOMA, ne de biber gazı sıkan polis vardı.
Sokak bir anda "Türk-Kürt Kardeştir" sloganıyla inlemeye başladı. Pankartlar kalktı, ‘kalleşler’in resimleri teşhir edildi.
Tarihi kentin sakinleri, belki de ilk kez yabancı bir grubun protestosuna şahit oldu.
 
Protestoyu izliyorum. Yanıma bir Amerikalı geldi.
"Tayyip Erdoğan'ı mı protesto ediyorlar?"
Belli ki, Türkiye hakkında bilgisi var.
"Hayır, PKK terör örgütünü" dedim.
 
Protestocuların yanına gitti, uzun süre konuştu. Ardından, birkaç meraklı daha derken, konferansa katılanlar geldi.
Tanışanlar tokalaştı. Konferans, dışarıda devam etmeye başladı.
 
Protestocular yeniden "Türk-Kürt Kardeştir, PKK Kalleştir" sloganını atıp, kalleşlerin pankartlardaki resimlerini gösterdi.
Alexandria’da, protestocuların sokak diplomasisi etkili oldu.

Önceki ve Sonraki Yazılar