AKP'nin vaatler listesi unutulmasın…

Sadece Türkiye’nin değil Batı’nın da heyecanla beklediği 1 Kasım seçimleri pazar günü sona erdi. Akılların almayacağı büyük bir hızla sandıklar açıldı ve AKP yüzde 49’u aşan bir çoğunlukla tek başına iktidar olacak çoğunluğu sağladı. Seçim günü akşam 21.00 sıralarında da iş dünyasından mesaj yağmuru başladı… İş dünyasının temsilcilerinin ortak söylemi “Artık ekonomiye odaklanalım, 2023 hedeflerini gerçekleştirelim.”

Malum seçim öncesi tüm partiler çok sayıda vaatte bulundu… AKP de sadece iş dünyasına değil, toplumun birçok kesimine çeşitli sözler verdi. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, dün yaptığı açıklamada 100 gün içinde adımlar atacaklarını, acil eylem planı hazırladıklarını söyledi. Bu vaatler elbette kayıt altında ama seçim karmaşasında kim ne söyledi, hangi vaadi verdi unutulabilir, karıştırılabilir… Oturup tek tek liste yaptım. Size önerim bu listeyi kesip evinizin, işyerinizin bir duvarına asın, 100 gün sonra ne yapıldı ne yapılmadı kontrol edin… 
Emekliye 1.200 TL zam: Bütün emeklileri kapsayacak şekilde bin 200 lira zam yapılıyor. Temmuz ayında maaşı bin liraya kadar emeklilere 100'er lira zam yapılarak gelir düzeltmesi yapılmıştı. Bağ- Kur ve işçi emeklilerine aylık 100 lira zam yapılacak böylece yıllık bin 200 lira ek destek verilmiş olacak.

Destek primi: Yüzde 15'ten yüzde 10'a indirilen emeklilerden alınan sosyal güvenlik primi kesintisi tamamıyla kaldırılıyor.

Asgari ücret 1300 lira: Asgari ücret 1300 lira olacak. Gelecek yıl için Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na artış için teklif verilecek. Ayrıca işin tehlike sınıfına göre asgari ücrette farklılaşma sağlanacak.

Annelere tam ücret: Kadınlara çocukları okula başlayıncaya kadar kısmi çalışma hakkı verilecek. İlk çocukta 2 ay, üçüncüde 4, ay üçüncü çocukta 6 ay yarım gün çalışacak anneler tam ücret alacak. Günün yarısını işte diğer yarısını da çocuklarıyla geçirecek. Hala çocuklarının yanında kalmak isteyen olursa, çocuklarının eğitim yaşına kadar yarı zamanlı çalışabilecek.

250 lira taksitle ev: Konut hesabı açan, yüzde 25 peşinat biriktirene yüzde 15 devlet destek verecek. Ev almak için hesap açanlara yüzde 15 destek sağlanacak. Bütün annelere ilk çocuk için 300, ikinci için 400, üç ve üzeri için 600 lira hediye edilecek.
TOKİ evleri ile emekli ve asgari ücretliler konut sahibi yapılacak. Emekliler 250 lira taksitle ev sahibi olacak.

Ücretsiz internet: Gençlere sınırsız, ücretsiz internete erişim imkanı getirilecek. Nerede olursa olsunlar bundan yararlanabilecekler. Seçilme yaşı 18'e düşecek. Lise mezunu gençlerin 2 yıl boyunca genel sağlık sigortaları devlet tarafından karşılanacak.
Anahtar teslimi fabrika: Emek yoğun sektörlerde yatırımcıların talebi halinde, çok önemli, sembolik bir kira bedeliyle anahtar teslimi karşılıksız fabrika yapılacak.
Evlenene çeyiz desteği: Evliliği teşvik için çeyiz uygulaması başlatılacak. Çeyiz hesabında biriktirilen paraya yüzde 20 oranında destek sağlanacak. Örneğin, 100 bin lira biriktiren gence 20 bin liralık destek verilecek.

İşini kurana 100 bin TL: Kendi işini kurmak isteyen gençlere 50 bin liraya kadar karşılıksız destek sağlanacak. Bu yetmezse 100 bin liraya kadar faizsiz kredi desteği verilecek. Bu kredi içinde yüzde 85 oranında kefalet imkanı sağlanacak. Yeni iş kuran gençlere, 3 yıl boyunca gelir vergisi muafiyeti sağlanacak.

Kadınlara 100 bin TL kredi: Kadın girişimcilerin, 100 bin liraya kadar 5 yıllık vadeli kredileri için yüzde 85 oranında kefaret imkanı sağlanacak. Doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçen sürelerin memuriyet kıdemi izni şeklinde değerlendirilecek.
Tarlada çalışan kadın: Tarım işçisi kadınlar ile ev eksenli çalışan kadınların sosyal güvenceden daha kolay faydalanmaları sağlanacak. Yarı zamanlı ve yarı ücretli çalışabilecekler.

Dövizli askerlik: Askerlik bedelinde de önemli iyileştirmeler yapılacak. Buna göre, 6 bin euro olan dövizli askerlik bedeli bin euroya düşürülecek.
Esnafa faizsiz kredi: Esnafa düşük faizli kredi uygulaması sürecek. Ayrıca 30 bin liraya kadar faizsiz kredi desteği verilecek. KOBİ'lerin finansmana erişimini artırmak amacıyla taşınırların teminat olarak kullanılmasının önündeki engeller tümüyle kaldırılacak.
Bir yıllık maaş devletten: İlk kez iş bulan gençlerin maaşı 1 yıl boyunca devlet tarafından karşılanacak. Böylece, hem işçiye hem işverene destek sağlanmış olacak.
Çiftçiye KDV yok: Yemde ve gübrede KDV kaldırılacak. Genç çiftçilere proje karşılığı 30 bin liraya kadar karşılıksız destek sağlanacak. Çiftçiye sera modernizasyonu için faizsiz kredi verilecek. Seralara ticarethane değil, sulama suyu elektrik fiyatı uygulanacak.
Gelir testi sistemi ve buna bağlı Genel Sağlık Sigortası primi ödemeleri yeniden gözden geçirilecek, taşeronlara kadro sözü, kariyer merkezleri, kısa film yapmak isteyen gençlere destek engelliler için yaşam merkezleri…
Takipçisi olalım…

Önceki ve Sonraki Yazılar