Amerikan emperyalizmi, Suriye ve tohumlar

Bu satırları okuduğunuzda belki de Suriye devleti tarafından gerçekleştirildiği kanıtlanamamış olan bir rezil kimyasal saldırı gerekçe gösterilerek ABD füzeleri Suriye tesislerini vurmaya başlamış olabilir. Bu filmi Irak’ta seyretmiş idik. ABD emperyalizmi tarım, tohumlar açısından ne getiriyor. Geçmişe bir göz atmak çok yararlı.

Olay 1: Tezkere

1 Mart 2003’de “gereği, kapsamı, sınırı ve zamanı Hükümetçe belirlenecek şekilde, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yabancı ülkelere gönderilmesine ve en fazla 62.000 askeri personelin ve hava unsurları olarak 255 uçak ve 65 helikopteri aşmamak kaydıyla yabancı silahlı kuvvetler unsurlarının Hükümetin tespit edeceği mücavir bölgelerde geçici olarak konuşlandırılmak üzere 6 ay süreyle Türkiye'de bulunmasına” dair hükümet tezkeresi için yapılan oylamada 250 ret, 264 kabul, 19 çekimser oyu kullanıldı. Tezkere kabul edilmemiş sayıldı. AKP oylamada 97 fire verdi.

Olay 2: Irak Tohum Kanunu

26 Nisan 2004’de Koalisyon Geçici Yönetimi denilen gerçekte ise Amerika önderliğindeki işgal kuvvetlerinin komutanı olan Paul Bremer, önüne getirilen 81 nolu emri imzaladı. Metin şüphesiz Amerikalı uzmanlar tarafından hazırlanmıştı. Bu emir “patent, endüstriyel tasarım, gizli enformasyon, entegre devreler ve bitki çeşitleri ile ilgili kanun” adıyla anılacaktı ve Bremer’in bir imzası ile Irak kanunları arasında yerini alıyordu. Bu kanun Türkiye de dâhil olmak üzere bereketli hilal denilen bölgede diğer çiftçilerle birlikte on bin yıldır bütün bir dünya tarımına çeşitler geliştirmiş olan Irak’lı çiftçilerin kendi tohumları üzerindeki egemenliğine son vererek başta Amerikan tohum tekellerine yeni kârlı alanlar açıyordu. Koalisyon Geçici yönetiminde Irak Tarım Bakanlığı'na yardımcı olarak yönetmek üzere atanan Dan Amstutz zaten ABD’li tohum tekeli Cargill’in adamıydı. İşgal süresince çiftçilerin tahıl stokları zaten tükenmiş idi. Amstutz ve eş başkan yardımcısı Avustralya’lı buğday tekellerinin adamı Trever Flugge çiftçilere Cargill ve Monsanto tohumlarından dağıttılar. Yeni yasa artık bu tohumların üreticilerce tekrar kullanımını yasaklıyordu. (Çıkan yasayı orijinalinden okumak isteyenler internette arama motorlarına “CPA/ORD/26 April 04/81” yazsınlar.)

Olay 3: Türkiye Tohum Kanunu

31 Ekim 2006’da TBMM, Paul Bremer’in 81 nolu emrine çok benzeyen 5533 sayılı Tohumculuk Kanunu'nu CHP’lilerin muhalefetine karşı kabul etti. Gerek Irak gerekse Türkiye kanunları bitki çeşitlerini korumayı amaçladığını iddia etmesine rağmen bu aslında George Orwell’in “1984” romanında olduğu gibi bir şaka kabul edilebilirdi. Aslında yerel çeşitleri yok etmeye yönelikti. Bunların çiftçilerce satışı yasaklandı.


Eğer Suriye işgal edilirse, on bin yıl önce tarım devrimine Türkiye, Irak gibi ülkelerle birlikte öncülük etmiş bu ülkede ABD tohum imparatorlarının hegemonyalarını kuracaklarına şüphe yok. “Yaşam bilimi” alanında çalıştığını ileri süren bu imparatorlar ABD’nin hegemonyasının sadece petrol değil, tohum alanında da olması gerektiğini çok iyi biliyorlar. Verimli hilal işgal ediliyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar