BAĞ-KUR primlerimi geri almalı mıyım?

Merhabalar Sayın Fırat,

Öncelikle sağladığınız bu imkân için teşekkürler. Benim bundan 1 sene öncesine kadar kendi işletmem vardı ve bağ kurluydum. 15 yıl 9 ay 22 gün hizmet ödemesi gerçekleştirdim. Fakat 44 yaşında kamu işçisi oldum ve SGK’ ya geçiş yaptım. Benim sorum bağ kura yaptığım bu 15 yıllık ödemeyi geri talep edebilir miyim? Edersem herhangi bir dezavantajım olur mu? Cevabınız için çok teşekkürler.

Merhaba Sayın okuyucumuz

BAĞ-KUR primlerinizin belirli bir kısmını geri alabilmeniz elbette ki mümkündür. Ancak iade edilen tutar düşük (ödenen pimlerin %20 lik kısmı iade olabiliyor) ve iade aldığınızda sözünü ettiğiniz 15 yıl 9 ay 22 günlük hizmetiniz silinecektir. Oysa sizin çalışma yaşamınız 4-a yani SGK’ lı olarak sürüyor ve emeklilik döneminiz geldiğinde 4-b (BAĞ-KUR) ve 4-a hizmetleriniz birleşecek. Dolayısı ile BAĞ-KUR primlerinizi geri almanızı önermeyiz.
İyi günler

Yıllık izin paramı alabilir miyim?

İyi günler Hüseyin Bey,

Ben özel bir anaokulunda sözleşmeli olarak çalışıyorum. Eylülde başlayan sözleşmem haziranın sonunda bitiyor. Haziranın sonunda 10 aylık çalışan olacağım fakat sözleşmem bittiği için işten çıkacağım. Bu durumda yıllık iznimin parasını alabilir miyim? Teşekkürler iyi çalışmalar dilerim.

Merhaba Sayın Okuyucumuz

Yıllık ücretli izine hak kazanabilmek bakımından bir işyerinde veya aynı işverenin değişik işyerlerinde 1 tam yıl fiili olarak çalışmak gerekmektedir. Sizin sözleşmeniz sorunuzda belirttiğiniz gibi 1 yıl dolmadan 10. Ayda sona eriyorsa ne yazık ki yıllık izine hak kazanmadan işten ayrılmış olacaksınız ve izin ücreti de hak etmemiş olacaksınız.

İyi günler

Deneme süresi sonunda işsizlik ödeneği alınabilir mi?

İyi çalışmalar dilerim hocam

Benim bir sorum olacak; Bir çalışan deneme Süresi Sonunda firma tarafından işten çıkarılması durumunda acaba işsizlik ödeneğinden yararlanabilir mi? Yanıtınız için şimdiden teşekkürler.
 
Merhaba Sayın okuyucumuz

İşsizlik ödeneğinden yararlanma konusunda bilindiği gibi işten çıkış sebebi ve prim ödeme gün sayıları önem arz etmektedir. Buna göre deneme süresi sonunda işveren tarafından fesih (işten çıkarma) işsizlik ödeneğinden yararlanma konusunda geçerli bir sebep olmakla birlikte halen geçerli olan yararlanma koşulları arasında yer alan son 120 günü kesintisiz olmak üzere en az 600 gün prim şartı da yerine gelmiş olmalıdır. Bu iki koşulu taşıyan bir sigortalı işsizlik ödeneğinden yararlanabilir.

İyi günler

SORULARINIZI CEVAPLIYORUZ


Çalışma hayatı ile ilgili bütün sorularınızı sorun bu köşede cevaplayalım...

huseyinirfan.fı[email protected]

Fax: 0216 418 70 03

Önceki ve Sonraki Yazılar