Okulsuz öğrencilere çözüm bulunmalı?

TEOG’da yaşanan skandallar bitmek bilmiyor. Okulların açılmasının üzerinden bir hafta geçmesine rağmen hala birçok öğrencinin okulu belli değil. Nakiller ise hâlâ devam ediyor etmesine ama istemediği ve uzakta bir lisede okumak zorunda bırakılan öğrencilerin sorunları hala çözülmüş değil. Bakan Avcı, geçtiğimiz günlerde istemedikleri halde imam hatiplere gönderilen öğrenci sayısının sadece kırk beş olduğunu belirtti. Ama bu sayı hiç de gerçekçi durmuyor. Bildiğiniz üzere, A grubunda bir okula yerleşemeyen öğrenciler, B grubunda en az dört okul türü seçmek zorunda bırakıldılar. Böyle olunca da fen, sosyal bilimler ya da Anadolu lisesine yerleşemeyen öğrenciler; imam hatip, çok programlı ve meslek liselerine yerleştirildiler. Böyle olunca da zorunlu olarak imam hatibe ve çok programlı liselere (imam hatip kısmına) yerleştirilen öğrenci sayısı Bakanın açıkladığı sayının çok daha üzerinde…
TEOG nakillerinde bundan sonra…
Bakanlık, 19 Eylül’de ortaöğretim kurumlarında oluşan boş kontenjanları açıkladı. Bu gidişle de kontenjanlar kapanmayacak. Öyle anlaşıyor ki 26 Eylül olarak açıklanan son nakil tarihinden sonra, nakil başvuruları aynı tempoda devam edecek. Milli Eğitim Bakanlığı, önümüzdeki sene mutlaka nakil sistemini değiştirmelidir. Üniversite sınavlarında olduğu gibi, tek seferde ek yerleştirme sistemi ile boş kalan kontenjanlar için on beş tercih hakkı daha tanınırsa bence bu sorun çözülmüş olur. Tabi okulların taban puanlarının, beş on puan altında taban puanı belirlenerek buna göre isteyen öğrencilere ek yerleştirme şansı tanınabilir.
Bu hafta Türkiye genelinde 13 bin 130 boş kontenjan kaldı. Üç büyük kente baktığımız zaman;  İstanbul’da 2 bin 237, Ankara’da bin 244, İzmir’de 478 boş kontenjan var.  Daha önce de belirttiğim gibi yüksek puanlı okullarda sadece bir iki puanlık düşüş oldu. Hatta diğer orta puanlı okulların birçoğunun puanlarında artış bile oldu.
Bazı okullarda kontenjanlar şu şekilde oluştu; Galatasaray Lisesi’nde 2, İstanbul (Erkek) Lisesi’nde 3, Kabataş Erkek Lisesi’nde (İngilizce) 10, Kabataş Erkek Lisesi’nde ( Almanca) 2,  İzmir  Atatürk Anadolu Lisesi’nde (İng.)  22, Bornova Anadolu Lisesi’nde (İng.) 9, Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde 13, Mehmet Emin Resulzade Anadolu Lisesi’nde 31 boş kontenjan kaldı.
26 Eylül’e kadar nakil için taban puan şartı aranmayacak, ama bu tarihten sonra boş kontenjanı kalan her okul için taban puan şartı aranacak. Yani puanlı nakil dönemi ile beraber öğrenciler, puanından 0,5 bile yüksek olsa o okula başvuramayacaklar. Anlaşılan o ki, kontenjanlar boş kaldıkça ve sistem tıkanınca nakil işlemleri yıl içerisinde de devam edecek...
Bakanlık bunu açıklamalı
Ara sınıfların nakil işlemlerinde ilginç bir gelişme oldu. 18 Eylül’de 9,10 ve 11.sınıflarda nakil taban puanları bir günlüğüne kaldırıldı. Birçok kişinin bu uygulamadan haberi bile olmadı. Taban puan şartı aranmadığı için, yüksek puanlı okullara kaç öğrencinin, kaç puanla geçiş yaptığı merak konusu oldu. Bakanlık, şeffaflık adına ara sınıf nakil puanlarını mutlaka açıklamalıdır. Aksi takdirde Bakanlık, şaibe iddiasını üzerinden atamaz. Normalde ara sınıflar için taban puan şartının kaldırıldığının önceden açıklanması gerekmez miydi? Gizli saklı iş mi yapılıyor? Anlamak mümkün değil. Bu konuda birçok veli ve öğrenci haksızlığa uğradıklarını düşünüyorlar.
Kısacası, eğitimde çözülmeyi bekleyen o kadar çok sorun var ki, değişen yönetmelikler, değişen sistemler ve üstüne üstelik alınan yanlış kararlar eğitimi işin içinden çıkılmaz hale getirdi.  Bu nedenle Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın işi çok zor.



Önceki ve Sonraki Yazılar