Osman Koray Kapan

Osman Koray Kapan

Bir luzırın vedâ busesi

“Loser”, gâvurca bir sıfat. “Luzır” diye okunur; Anadolu gırtlağı İngilizcesi ile telaffuz edilirken “ı” kardeş, bir buçuk “ı” olarak okunur. Bir buçuk “ı” saçmalığı nedir derseniz; bızır sözcüğündeki ilk “ı” harfi yarım “ı”dır. Kısır sözcüğündeki ikinci “ı”, tam “ı”dır. Luzır’daki de işte bir buçuk “ı”dır. Ne anlama gelir? Zargan.Com’da süper anlatmışlar: “kaybeden, ziyan eden, yenilen, yenik, mağlûp (kimse/takım/millet)”. İkinci anlam olarak verdikleri tanım ise olayı tamamlamış: “sürekli başarısızlığa uğrayan, başarısız, beceriksiz (kimse), düşük nitelikli (şey)”.

Cem Yılmaz’ın demişliğin; cümlede kullanayım, öyle anlatayım: Büyük ölçekte hep kaybeden kimse örneği: Bendeniz. Eski birkaç şarkısı enfes olan kişi değil, şu an yazısını okuduğunuz bendeniz. Hakim süreçte luzır takım örneği: Takımım Fenerbahçe. Millet örneği: (Tabiyetim) Türkler. “Ezik miyiz lan biz” atarlanan Fenerli veya milliyetçi iseniz şahıs olarak “loser” değilsiniz demektir. Zira bir “loser” ezik miyim lan ben atarlanması yapmaz. Bencileyin hep isyansız, kibar kibar kaybeder hayatta… (Gülse Birsel söz konusu karakteri “loser” örneği olarak mı yarattı bilemem ama durum budur: Loser’ın ezikten farkı, isyan noksanlığıdır.)

Geçmişte dünyayı titreten Osmanlı torunları nasıl “loser” olabilir derseniz; cevabî argüman ve tespitlerim beni ancak hapse sokar o kadar. “Titretmek marifet değildir, keşkül müdür dünya” bile diyemem; tırsağım ben o denli konuşmam, yazmam. Fikir serbestisi de yok zira. Ahvalimin sefaleti bana ağır gelmekte, üstüne mapusluk ekleyemem demiş şair.

Vedâ busesi zarif bir nitelemedir; aklımıza Zeki Müren gelir. Başlığa girme sebebi nedir? Tanımsal sınıflandırmada bendeniz bir spor yazarıyım ve işbu yazıda kendi takımım Fener’e “loser” demek dışında futbola değinmedim. Gecenin üç buçuğunda çalaklavye edilen bu kibar isyan, elbetteki bir vedâ olabilir. Buse’yi gazete yönetimi kondurabilir…

Hayatıma şöyle mütevazi bir tepeden bakanlar eksik öğenin bencillik olduğunu söylerler. Son kertede ve maddi delil olarak haklı dursalar da benim kişiliğimden farklı bir tavır beklenemezdi. Malzeme bu. Bu adam böyle mutlu. Ya da mutsuz. Zira yaşam planım ev sahibim beni aradığında utançtan kalp krizi geçirmek. Bol bol margarin tüketiyorum…

Hayat insanı maymun eder bırakır, yer yer HAYIR demezse demek lazım. Yaşamdan edindiğim ana fikir budur. Leylasız Mecnun olursan kötü, Azizsiz Fener iyi, Azizsilin kötü.

NOT (1): Trabzonspor’un “len bu Fener şikeci” alt metinli gâvur üst mahkeme (CAS) başvurusu reddedilmiş. Fenerli yönetici ve avukat Şekip Mosturoğlu tweet olarak gülücük ikonu atmış: “ :) “. İşbu tweet altına yüzlerce Fenerli, “sözünüzü tutun, kongre kararı alın, istifa edin” demiş. Ne Şekip ne de Aziz aldırış etmiyor. Genel olarak cahil, ataerkil toplumlarda yüzsüzlük ve zorba inat işe yarıyor. Adına da dik duruş deniyor.

NOT (2): Twitter’da paylaştığın kuponlar tutmuş hele ki biri 51 Liraya 5374 TL vermiş; neden işbu haldesin diye soran olursa: Marx Amca sermaye düşmanlığı konusunda haksız olabilir. Örnek: Bendeniz…

Önceki ve Sonraki Yazılar