Devlet kimin ne kadar işlem yaptığını kayıt altına alacak

SERMAYE Piyasası Kurulu, şu günlerde yeni bir tebliği üzerine çalışıyor. Bu tebliğle SPK, tezgahüstü türev işlemlerine ilişkin verilerin tek bir merkezde toplanmasını hedefliyor. SPK tarafından ağustos ayında yaptığı açıklamada, “6362 Sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun ‘Veri Depolama Kuruluşları’ başlıklı 87’nci maddesi çerçevesinde Sermaye Piyasası Kurulu tarafından Merkezi Kayıt Kuruluşu, ‘Veri Depolama Kuruluşu’ olarak görevlendirilmiştir. Veri Depolama Kuruluşu’nun çalışma esasları ilgili kurumların görüşleri ile birlikte hazırlanmış olup, verilerin raporlanması konusundaki çalışmalar SPK koordinasyonunda büyük ölçüde tamamlanmıştır. Yasal mevzuat altyapısının yürürlüğe konulması ve teknik altyapı çalışmalarının tamamlanması sonucunda, hali hazırda ilgili kurumlar tarafından toplanan veriler, sistemik riskin etkin bir şekilde ölçülmesi amacıyla tüm düzenleyici ve denetleyici kurumların ortak erişimine açılacak, hazırlanacak özet bilgiler ise kamuoyu bilgisine sunulacaktır. Tezgahüstü türev işlemlerine ilişkin verilerin tek bir merkezde toplanması ile riskin etkin yönetimi hedeflenmektedir” deniyor.

Devlet, bu tebliğle aslında kim ne almış, ne satmış, kim kime ne satmış, kimin elinde hangi varlık var bilecek. Bu sayede özellikle döviz alıp satanların tespitinin hedeflendiği piyasalarda konuşuluyor. Bu konuyu derinlemesine incelemek gerekecek, esas hedef işlemleri kayıt altına almak mı yoksa dövizle işlem yapanların kim olduğunu öğrenmek mi, tebliğ yayınlandıktan sonra ortaya çıkacak.

Türk Telekom’dan açıklama...

1 Eylül 2018 tarihinde “Türk Telekom sattığı bakır kabloların parasını Hazine’ye ödedi mi?” başlıklı bir yazı, kaleme almıştım. Türk Telekom, avukatı aracılığıyla bir açıklama göndermiş. Köşemde yer verdiğim yazının şirketin itibarına zarar verdiği, mesnetsiz olduğu gibi çeşitli suçlamalardan oluşan bölümü bir yana bırakıyor, “tekzip metninde” yer alan rakamı sizlerle paylaşmak istiyorum.

Açıklamada teknolojik gelişmelere uygun olarak Türk Telekom’un alt yapısının bakır kablodan fiber kabloya dönüştürüldüğü belirtilerek “Bu kapsamda gerçekleştirilen bakır kabloların fibere dönüşümü projesinde Türk Telekom 30 Haziran 2018 tarihi itibarıyla 680 milyon TL hurda bakır kablo satışı elde etmiş ve erişim fiberi için 3,7 milyar TL tutarında yatırım yapmıştır. Buna göre, bakır kablo satışından elde edilen gelirin tamamı yatırıma dönüşmüştür” deniyor.

Türk Telekom’a açıkladıkları bu rakam için teşekkür ediyorum. Ancak sorular burada bitmiyor, gelecek hafta bu konuya devam edeceğiz…

Önceki ve Sonraki Yazılar