Avrupa Adalet Divanı'ndan Uber kararı 

Avrupa Adalet Divanı'ndan Uber kararı 

Avrupa Adalet Divanı, Uber'in teknolojik bir uygulama değil ulaştırma hizmeti sağlayan bir şirket olduğuna karar verdi. Bu kararla Uber, 28 üye ülkede ulusal düzenlemeler ile karşı karşıya kalacak.

AB'nin en yüksek mahkemesi Avrupa Adalet Divanı, Uber şirketine karşı açılan davayı karara bağladı. Lüksemburg merkezli mahkeme kararında, Uber'in ulaşım şirketi olduğuna hükmetti. Kararda, ‘Uber'in profesyonel olmayan sürücülerle bireyler arasında sağladığı bağlantı, ulaşım alanındaki hizmetlere girer. Bu nedenle bu hizmetin sağlanmasına ilişkin koşulları üye ülkeler düzenleyebilir" ifadesi kullanıldı. Emsal teşkil edecek kararla, Uber'in, AB üyesi 28 ülkede faaliyet gösterebilmesi için yetkili yerel makamlardan aynı taksi şirketleri gibi izinler alması ve bu ülkelerdeki düzenlemelere uyması gerekecek.

Bir teknoloji mi yoksa ulaştırma hizmeti sağlayan bir şirket mi olduğu tartışılan Uber'e yönelik davayı 2014'te Elite Taxi açmıştı. İspanya'nın Barcelona kentinde faaliyet gösteren Elite Taxi, Uber'in bir taşıma şirketi olarak kabul edilmesini, bu nedenle de ülkedeki hukuki düzenlemelerle uyumlu olarak gerekli lisans ve izinleri alması gerektiğini iddia etmişti. Keza birçok Avrupa ülkesi de, Uber'in bir taksi şirketi gibi değerlendirilmesi ve Avrupa ulaştırma yasalarına uyması gerektiğini savunuyordu.

UBER, MAHKEMENİN HÜKMÜNÜN DURUMLARINI DEĞİŞTİRMEYECEĞİNİ SAVUNDU

Uber ise mahkemeye, sadece sürücülerle yolcular arasında arabuluculuk yapan bir uygulama olduğunu bildirmişti. Uber karar öncesi yaptığı açıklamada da, mahkemenin hükmünün durumlarını değiştirmeyeceğini, bu ülkelerde ulaştırma yasaları çerçevesinde faaliyet gösterdiklerini savundu.
Akıllı telefonlara kurulan uygulama ile sürücüler ve seyahat edecek kişileri buluşturan ve elden ele bir nakit transferi olmayan Uber sistemi, taksilerden daha uygun fiyatlarla ulaşım imkanı sağlıyor.