Avrupa turuna çıkan Trump: En kolay görüşmem Putin'le

Avrupa turuna çıkan Trump: En kolay görüşmem Putin'le

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le Helsinki'de yapacağı zirveyi de kapsayan Avrupa turuna çıkması öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gazetecilerin soruları üzerine ''Putin, dost mudur düşman mıdır, bunu söyleyemem, ama o bir rakip'' değerlendirmesini yapan Trump, Rusya lideriyle 16 Temmuz'da Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de ilk kez tam formatta yüz yüze görüşme gerçekleştirecek.
Yaşlı kıtaya yapacağı çıkarmada Avrupalı liderlerlerle görüşmelerine kıyasla en kolay, en rahat geçecek görüşmesinin muhtemelen Putin'le olacağını söyleyen Trump, ''Açık konuşmak gerekirse hepsinin içinde en kolayı Putin. Kimin aklına gelirdi?'' dedi.

THERESA MAY'E ÇELME
İngiltere Başbakanı Theresa May'le görüşmesinin çok daha zor geçeceğini dile getiren Trump'ın Brexit krizi yüzünden 24 saat içinde iki bakanın istifasıyla sarsılan May'e destek vermemesi de dikkat çekti.

'BORIS JOHNSON YAKINIM OLUR'

May'in iktidarda kalıp kalmayacağına İngiltere halkının karar vereceğini belirten Trump, Brexit Bakanı Daniel Davis'in ardından istifa eden Dışişleri Bakanı Boris Johnson için ''İyi dostumdur'' dedi.

'AB'YE AVANTAJ BİTTİ'

Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire'in ''ABD ile Avrupa arasında ticaret savaşları çoktan başladı'' saptamasına yol açan ABD'nin gümrük duvarlarına AB'nin misillemesi de Trump'ın gündeminde. ABD Başkanı 'NATO bütçesine gerekli desteği yapmayıp ABD ile ticaretten adil olmayan şekilde avantajlı çıkan AB'nin istismarına daha fazla izin vermeyeceğini' dile getirdi.

NATO ZİRVESİ, İNGİLTERE TEMASLARI, PUTİN'LE ZİRVE…

18 ay önce Beyaz Saray'a taşınmasından beri ABD ile müttefik ülkelerin liderleriyle her görüşmesi, her buluşması olaylı geçen Trump, yarın Brüksel'de NATO liderler zirvesine katılacak, ardından yılan hikayesine dönen İngiltere ziyaretini gerçekleştirecek.
May'in yanısıra Kraliçe 2. Elizabeth'le de biraraya gelecek Trump'ın perşembe öğleden sonra başlayacak ve 24 küsur saat sürecek Londra ziyaretinin büyük protestolara sahne olması bekleniyor.

Ardından İskoçya'ya geçecek ve haftasonu kendisine ait golf tesislerinde topu deliğe sokmaya çalışarak Putin'le zirveye hazırlanacak olan Trump, pazartesi günü ise Rusya lideriyle biri baş başa olmak üzere 3 görüşme gerçekleştirecek.