Cinsel taciz bildiri yayınladılar... Uymayanları işten atıcaklar

Cinsel taciz bildiri yayınladılar... Uymayanları işten atıcaklar

ABD'de medya ve eğlence sektöründe çalışan 160 bini aşkın kişiyi temsil eden SAG-AFTRA sendikası, sektördeki iş yerlerinde uygulanmasına karar verdiği "cinsel taciz davranış kuralları"nı açıkladı. Bu kurallara uymayan kurum ve kişiler hakkında yasal süreç başlatılacak.

ABD’de geçen yıl gündeme gelen ve birçok kadın oyuncunun tacize uğradığının ortaya çıkmasının ardından ABD’nin en büyük medya ve eğlence sektörü sendikası SAG-AFTRA bir bildiri yayınladı.

Aralarında Weinstein Co. yapım şirketinin kurucusu Harvey Weinstein’ın Gwyneth Paltrow, Kate Beckinsale, Angelina Jolie, Cara Delevigne ve Salma Hayek gibi isimleri taciz ettiği ve bazı aktristlerle rızaları dışında cinsel ilişki yaşadığının ortaya çıkmasının ardından başta ABD’de daha sonra da tüm Dünya’da “Ben de” (Me too) hareketi başlamış ve kadınlar hem iş dünyasında hem de özel hayatlarında uğradıkları cinsel saldırıları anlatmıştı.

2017’ye damga vuran bu hareketin ardından 160.000 oyuncu, gazeteci, dansçı, DJ, editör, müzisyen, dublör, dublaj sanatçısı ve diğer medya profesyonelini temsil eden SAG-AFTRA, yaşanan gelişmelerin ardında bir bildiri yayınlayarak cinsel taciz davranış kurallarını sıraladı. Kuruluş, üyelerini korumak için böyle bir bildiri yayınladığını açıklarken, iş verenlerin cinsel istismar ya da saldırının olmadığı bir koşul sağlama zorunluluğu altında olduğu belirtildi. SAG-AFTRA, cinsel saldırı ya da tacize maruz kalan ve bildiride yer alan hukuksuzluklara uğrayan üyelerinin resmi şikayette bulunması gerektiğini aktardı.

24 saat canlı telefon desteğinin sunulduğu yeni sistem hakkında konuşan SAG-AFTRA Başkanı Gabrielle Carteris, “Bu bildiri en basit tabirle, cinsel saldırı ya da tacizin ne olduğunu gözler önüne seriyor ve üyelerin gerçek dünyadaki haklarını anlatıyor. Bu kültürü değiştirmek için istekli ve cesur olmak gerek” ifadesini kullandı.

Cinsel saldırıya ve tacize maruz kalan ya da tanık olanları korumak için hazırlanan raporda özetle şu maddeler öne çıkıyor:
– Bir şeyin karşılığı olarak cinsel taciz: Bu tür cinsel tacizler amiriniz tarafından yapılır ve cinsel taciz ya da romantik bir istek karşılığında işte daha iyi bir pozisyona getirilme ya da daha iyi bir görev verilme. Benzer şekilde, cinsel ve romantik isteklere olumlu yanıt vermeyerek iş yerinde daha kötü bir pozisyona getirilme ya da istenmeyen bir görev verilme durumu da ortaya çıkabilir.- Düşmanca çalışma ortamında cinsel taciz: İş yerinde rastlanan ve artık rutin halini almış sözlü, fiziksel ya da görsel cinsel tacizdir. Bunun yaygınlaşmasıyla sağlıklı bir çalışma ortamı ortadan kalkar.- Misilleme: Her türlü misilleme kanun dışıdır. Bu, bir çalışanın işvereni hakkında cinsel taciz şikayetinde bulunması sonrasında karşı hamle yapmasıdır. Misilleme, işten çıkarma, mesai ücretini ödememe ya da farklı görevler vererek bıktırma yöntemi olarak görülebilir.

Öte yandan yayınlanan bildiride 18 yaşın altındaki sektör çalışanlarının korunmasına ayrı bir önem verilmesi gerektiği kaydedilirken iş verenlerin sağlıklı ve uygun bir çalışma ortamı sunmasının bir gereklilik olduğu belirtildi.