Google: Rusya trolleri ABD seçimlerine müdahale etti

Google: Rusya trolleri ABD seçimlerine müdahale etti

Rus trollerinin interneti kullanarak ABD seçimlerini manipüle ettiği ortaya çıktı. Google'ın soruşturması sonucunda, Facebook ve Twitter yetkilileri Kongre'de ifade verecek.

Google, ABD seçimlerine Rus müdahalesi iddialarına yönelik yürüttüğü iç soruşturmayı tamamladı. Soruşturma bulgularını ilk defa Washington Post gazetesiyle paylaşan Google firması, Rus ajanların dezenformasyon yaymak için video kanalı Youtube ve reklam ağını elinde bulunduran Double Click gibi yan kuruluşları kullandığını açıkladı.

TROLLER ADAY  REKLAMI YAYINLADI

Google soruşturmasının bulguları arasında dikkat çekici noktalardan biri de, bu yanıltma faaliyetlerinin sadece Kremlin bağlantılı trol ağı tarafından yönetilmediğinin çıkması. Washington Post’un haberine göre bu bulgu, Rus faaliyetlerinin çok daha geniş bir yelpazeye yayıldığını gösteriyor. Google kendi iç soruşturmasında maliyeti 100 bin dolardan az  tutan reklamları mercek altına aldıklarını, bu reklamların meşru kaynaklardan mı yoksa trollerden mi geldiğini soruşturduklarını söyledi.

TROLLER 10 MİLYON KİŞİYE ULAŞTI

Google’dan önce bünyesinde başka bir inceleme yürütülen Facebook’ta Internet Araştırma Kurumu (Internet Research Agency) isimli Ruslarla iş yapan bir trol kuruluşu’nun 100 bin dolara mal olan  3 bin tane Demokrat Parti aday adayı Bernie Sanders, Yeşiller’in adayı Jill Stein ve Donald Trump’la ilgili reklamlar yayınlandığı ortaya çıktı. Facebook bu reklamların 210 milyon ABD’li kullanıcı içinde 10 milyon kişiye ulaştığını söyledi.

Bu gelişmeler ortaya çıkarken Twitter da Internet Research Agency bağlantılı 201 hesabı kapattığını açıkladı. Twitter bu arada Kremlin destekli Russia Today haber sitesinin Internet Research Agency kuruluşuna 2016  274,100 bin dolar para aktardığını da ortaya çıkardı. Twitter ve Facebook temsilcileri 1 Kasım’da Kongre’de ifade verecek. Google böyle bir davete icabet edip etmeyeceği konusunda bir açıklama yapmadı.

Google dünyanın en büyük reklam işletmesinin sahibi olarak biliniyor. Youtube da dünyanın en büyük online video sitesi olarak tescillenmiş durumda.