KYB: Ya garanti ya bağımsızlık!

KYB: Ya garanti ya bağımsızlık!

Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin politbüro üyelerinden Mala Bahtiyar, Erbil'in bağımsızlık referandumu kararından ancak kendilerine bölgesel ve uluslararası garantiler verilmesi halinde vazgeçebileceklerini söyledi. Bahtiyar, "Ya uluslararası ve bölgesel düzeyde haklarımızı garanti altına alan bir denklemin parçası olacağız ya da kendi kaderimizi tayin edeceğiz" dedi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) 25 Eylül’de düzenlemeyi planladığı bağımsızlık referandumuna ilişkin tartışma sürüyor. Bölgenin ikinci büyük partisi Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) üst düzey bir yetkilisi ‘haklarını koruyacak bölgesel ve uluslararası garantiler verilmesi halinde referanduma bir alternatifi kabul edebileceklerini’ ancak böyle garantiler görmediklerini söyledi. IKBY Başkanı Mesut Barzani ise Arap Birliği’nden gelen ‘referandumu gözden geçirme’ çağrısını reddetti.

KYB’nin ‘referanduma alternatif’ açıklaması, partinin politbüro üyelerinden Mala Bahtiyar tarafından yapıldı. Bahtiyar, bağımsızlığın alternatifinin Erbil-Bağdat arasında yapılacak yeni bir anlaşmayla Irak’ta bir konfederasyon kurulması olabileceğini söyledi. Ancak KYB yetkilisi kendilerine bu tür önerilerin sunulmadığını ekledi. Süleymaniye’nin güneyindeki Darbandikhan’da bir etkinlikte konuşan Bahtiyar şu ifadeleri kullandı: “Ya uluslararası ve bölgesel düzeyde haklarımızı garanti altına alan bir denklemin parçası olacağız ya da kendi kaderimizi tayin edeceğiz.”

Partisinin son iki günde Türkiye, İran ve BM’den yetkililerle görüştüğünü aktaran Bahtiyar, görüşmelerde Iraklı Kürtlerin Bağdat’a yönelik eleştirilerinin kabul gördüğünü ancak bu durumun yeterli olmayacağını söyledi. Bahtiyar, “Referandumun alternatifi olacak bir garanti almadık. Ve o veya bu yetkilinin kullandığı dile aldanmayacağız… Irak’ın yapısının değiştiğini öngören yasal ve uluslararası garantiler talep ediyoruz; sadece Irak’ta değil, bölgedeki kaderimizin garanti altına alınmasını istiyoruz” dedi.

BARZANİ’DEN RET

Öte yandan, IKBY Başkanı Barzani de Arap Birliği’nin referandumu gözden geçirme çağrısı yapan mektubuna yanıtında, bu talebi reddetti. Barzani, ‘Kürt ve Irak hükümetleri arasındaki mevcut anlaşmanın sürmesi halinde Irak’ın büyük bir tehlikeye doğru yol aldığını’ söyledi. Barzani yanıtında, “Vatandaş ve gerçek ortaklar olarak hoş karşılanmadığımız ve kabul görmediğimiz sonucuna vardık. Boyun eğmeyi ve dışlanmayı kabul etmiyoruz. Dolayısıyla bu durumun sorumlusu Irak’taki dostlarımız, biz değil çünkü bizi referandum düzenlemeye itenler onlar” ifadelerini kullandı.