Suriye Demokratik Güçleri: Menbic'i alacağız

Suriye Demokratik Güçleri: Menbic'i alacağız

ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri Türkiye sınırında Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) kontrolündeki Menbic bölgesini ele geçirmek için yemin etti. Kürtlerin liderliğindeki ve bazı Arap savaşçıları da içeren Suriye Demokratik Güçleri ve Menbic Askeri Konseyi'nin açıklamasında "Bu operasyon Menbic topraklarının her karışı kurtarılana kadar devam edecek" dedi.

Menbic Askeri Konseyi bölgenin Araplar, Kürtler, Türkmen ve Çerkezlerinden oluşan tüm etnik gruplarını temsil ediyor.
Türkiye sınırından yaklaşık 40 kilometre uzakta olan Menbic, IŞİD'in sınır bölgesinde kontrol ettiği stratejik noktalardan birisi olarak görülüyor. Menbic Askeri Konsey komutanı Adnan Ebu Amjad tarafından Fırat Nehri kıyılarında okunan açıklamada "Menbic kenti halkına IŞİD teröristlerinin bulunduğu noktalardan ve konumlarından kaçınmalarını tavsiye ediyoruz çünkü bu noktalar askeri hedefimiz olacak. Güvenliklerini sağlamak için önlem almaları çağrısını yapıyoruz" dedi.

Ebu Amjad "Menbic'teki halkımıza güçlerimize destek ve yardım vermeleri çağrısında bulunuyoruz" diye konuştu. Menbic'teki sivilleri harekata destek vermek için teşvik eden Konsey, kontrol ele geçirildikten sonra kentin yönetiminin sivil bir konseye teslim edileceğini söylüyor. ABD destekli binlerce savaşçı Kuzey Suriye'yi lojistik üs olarak kullanan IŞİD'i bölgeden çıkarmak için yeni bir savaç cephesi açtı.
Haftalar süren sessiz hazırlığın ardından Perşembe günü başlayan operasyon IŞİD'in Türkiye sınırından Suriye'ye giriş çıkışları engelleme amacını taşıyor. IŞİD Türkiye sınırını Avrupa'dan gelen ve geri dönen militanlar için kullanıyordu. Reuters'a konuşan bir Kürt kaynak kente 10 km yaklaşan Suriyeli milislerin Menbic'e birkaç gün içinde ulaşacağını söyledi.
Menbic muharebesinin nasıl gideceğinin belli olmadığını söyleyen kaynak, Fırat Nehri'nin batı kıyısında konuşlanmış IŞİD'in operasyonun başında çöktüğünü açıkladı. (BBC TÜRKÇE)