Tarihi anlaşma imzalandı!

Tarihi anlaşma imzalandı!

Makedonya ile Bulgaristan arasında tarihi anlaşma imzalandı.

Makedonya Başbakanı Zoran Zaev tarafından törenle karşılanan Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, ardından ikili ve heyetler arası görüşmelere geçti.

İLERİYE YÖNELİK TARİHİ ADIM

Görüşmelerden sonra iki ülke arasında tarihi anlaşmalara imzalar atıldı. Bu vesileyle düzenlenen basın toplantısında Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, siyasi iradenin bulunduğu yerde sorunların çözüleceğine dair anlaşmanın bir kanıt olduğunu söyledi. Zaev, "Makedonya Cumhuriyeti ve Bulgaristan Cumhuriyeti ileriye yönelik bir tarihi adım attı. Birlikte geçmişimizi geleceğimizin bir temeli olarak koyduk ve bununla iki ülkenin ile bölgenin istikrarlı gelişiminin yolunu açtık" dedi.

TEK ALTERNATİF EB VE NATO

Makedonya hükümetinin sorunlar yerine çözüm siyaseti yürütmeye karar aldığını söyleyen Zoran Zaev, bizim için tek alternatif AB ve NATO olduğuna göre, melektaşı Boyko Borisov’un iyi niyetle Makedonya’yı Avro – Atlantik entegrasyonu sürecinde destekleyeceğine inandığını ifade etti.

Başbakan Zoran Zaev, tarihi anlaşmanın iki tarafın çıkarları doğrultusunda, işbirliği ve dostluk ilişkileri alanında bölgeye örnek teşkil edeceğini ifade etti. Aynı zamanda bu anlaşmanın halklarımızın refahı doğrultusunda iki ülkenin başta ekonomi olmak üzere her alanda ilişkilerin geliştirilmesine vesile olacağını söyledi.

BANIŞ, DOSTLUK VE İYİ KOMŞULUK

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, iki ülke için önemli olan bu anlaşma üzerinde Makedonya ve Bulgaristan yetkilileri arasında aylarca çalışıldığını dile getirdi. Hiç bir aracı olmadan iki ülke arasında barışın, dostluğun ve iyi komşuluk ilişkilerinin her herşeyden daha önemli olduğu kararına varıldığını söyledi.

Boyko Borisov, AB’den olumlu bir cevap beklediklerini ve anlaşmanın öneminin 10 yıl sonra daha iyi anlaşılacağını sözlerine ekledi.

Bulgaristan bir Avrupa Birliği ülkesi, dolayısıyla AB ve NATO ya aday bir ülke olan Makedonya'yla yapılan iyi komşuluk, dostluk ve işbirliği bir anlaşmanın AB tarafından olumlu karşılanması önem arzediyor. Balkan ülkeleri arasında sorunsuz komşuluk ilişkileri AB yolundaki aday ülkeleri için önem taşıyor. Bulgaristan bu anlaşmayla Makedonya'yı  AB ve NATO entegrasyonu yolunda desteklemesi bekleniyor. 

Anlaşma, ikili ve çok taraflı işbirliğini, ulaşım ve iletişim bağlarının iyileştirmesini, gümrük ve sınır prosedürlerini kolaylaştırmayı, bölgesel altyapı ve sınır ötesi projeler için fon ayrılması ve iki ülke vatandaşlarının ilişkilerinin iyileştirmesi gibi konuları kapsıyor.