Yemen'de eski lider 'Kaddafi' gibi öldürüldü

Yemen'de eski lider 'Kaddafi' gibi öldürüldü

Yemen'de Şii Husiler, saf değiştirip Suudi Arabistan'la anlaşmaya çalışan ve 'Yeni sayfa açmaya hazırım' mesajı veren devrik lider Ali Abdullah Salih'in başkent Sana'daki evini havaya uçurdu.

Reuters, Salih'in öldüğünü açıkladı, Yemenli devlet televizyonları da bu iddiayı doğruladı. İç savaş ülkesi Yemen'de muhaliflerin arasındaki çatışmalar şiddetleniyor. Yemen'de iktidarı ele geçiren Şii Husilerle bir süre ittifak yapan devrik lider Ali Abdullah Salih'in saf değiştirip Suudi Arabistan'a anlaşma teklif etmesinden beri başkent Sana en şiddetli çatışmalara sahne oluyor.

Eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlıları ile İran destekli isyancı grup Husiler arasındaki çatışmalarda, başkent Sana'daki İran Büyükelçiliği'ne havan topu isabet etti. Büyükelçilik binasından dumanların yükselmesinden dakikalar sonra bu kez Husiler eski Cumhurbaşkanı Salih'in yaşadığı evi havaya uçurdu. İran'ın yarı resmi Tasnim haber ajansı da Salih'in Marib'e kaçmaya çalışırken Husiler tarafından öldürüldüğünü açıkladı. Reuters'da yerel kaynaklara dayandırdığı haberinde Salih'in öldürüldüğünü aktardı. Yemen Devlet Televizyonu bu iddiaları doğruladı. Öte yandan, sosyal medyada Salih'in öldürüldükten sonra çekildiği iddia edilen görüntüleri paylaşıldı.

Bu arada Yemen hükümeti, Husilerle ilişkisini kesen herkesin affedileceğini açıkladı. Aden'de konuşan Başbakan Ahmed Ubeyd bin Dağr "Yakın bir zamanda Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, Husilerle işbirliğinden çekilen kişiler için 'genel af' ilan edecek. Temeli hoşgörü ve kardeşlik üzerine tesis edilmiş yeni bir sayfa açacağız" dedi.

Riyad: Siviller Sana'yı terk etsin

Husilerin milis güçleriyle Salih güçlerinin çok şiddetli çatışmalara tutuştuğu Sana'yı Suudi liderliğindeki koalisyonun son iki gündür yoğun bombardımana tutuyor. Koalisyon Suudi devlet televisyonundan ''Husilerin elindeki mevzilere yakın yerleri sivillerin terk etmesini istiyoruz''açıklamasını yaptı.